Окръжна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняем 30-годишен мъж за извършено убийство в с. Цалапица, издирват го с Европейска заповед за арест

28 Юли 2023 г.

Окръжна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняем 30-годишен мъж за извършено убийство в с. Цалапица, издирват го с Европейска заповед за арест

Окръжна прокуратура–Пловдив привлече като обвиняем Р.Б., на 30 г., за това, че на 20.07.2023 г., в с. Цалапица, обл. Пловдив, умишлено е умъртвил Д.М., на 24 г., като убийството е извършено с особена жестокост – престъпление по чл. 116 ал. 1 т. 6 пр. 3 вр. чл. 115 от Наказателния кодекс.

По делото е изготвена Европейска заповед за арест на обвиняемия Р.Б., която е изпратена за изпълнение на компетентните власти. Той е обявен за издирване. Предвид неустановяването на Р.Б. на територията на страната постановлението за привличането му като обвиняем е предявено само на негов защитник. 

Д.М. е бил обявен за издирване по молба на близките му, тъй като е бил в неизвестност от вечерта на 20.07.2023 г. Предприети са били издирвателни мероприятия от полицейските органи и на 27.07.2023 г. е било открито тялото му на около 1 км от последните жилищни постройки на с. Цалапица, обл. Пловдив.  Събраните до момента доказателства по делото сочат, че смъртта на 24-годишния мъж е настъпила вследствие на нанесен на 20.07.2023 г. жесток побой от обвиняемия Р.Б.

По делото са извършени множество процесуално-следствени действия – разпити на свидетели, претърсвания и изземвания на няколко адреса, назначена е съдебномедицинска експертиза, извършени са огледи на местопроизшествие и др.

Разследването по делото продължава.

Подробности по случая бяха изнесени днес на съвместен брифинг на Окръжна прокуратура – Пловдив и ОД на МВР – Пловдив. В него участваха Ваня Христева, окръжен прокурор на гр. Пловдив, Бойка Лулчева, наблюдаващ прокурор от Окръжна прокуратура-Пловдив и ст. комисар Васил Костадинов, директор на ОД на МВР – Пловдив.