Следовател Радостина Цанева от Окръжен следствен отдел към Окръжна прокуратура – Пловдив проведе четиримесечен стаж в Евроджъст в гр. Хага, Нидерландия

5 Юли 2023 г.

Следовател Радостина Цанева от Окръжен следствен отдел към Окръжна прокуратура – Пловдив проведе  четиримесечен стаж в Евроджъст в гр. Хага, Нидерландия

Следовател Радостина Цанева от Окръжен следствен отдел към Окръжна прокуратура – Пловдив участва в четиримесечен стаж в Агенцията на Европейския съюз за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие  - Евроджъст. Той се проведе в периода от 1 март до 30 юни 2023 г. в гр. Хага, Нидерландия, след осъществена селекция по линия на Европейската мрежа за съдебно обучение.

Като част от екипа на Националното бюро на Република България в Евроджъст следовател Цанева е работила по казусите, регистрирани от и спрямо България. Тя е провеждала координация на участващите страни и придвижване на постъпващата информация. Казусите включват едни от най-тежките дела, водени у нас  и в другите страни-членки, включително държави извън Европейския съюз. Цанева е присъствала  на множество координационни и работни срещи от различен характер, включително с представители на Европол,  и координационни центрове, които се организират в Евроджъст по време на едновременни следствено-оперативни действия на територията на различни държави. Тя се е включила и в множество обучения и събития, организирани от Eurojust и EJTN, както и в изготвяне на становища по въпроси, свързани с българското законодателство и съдебна практика, по постъпили запитвания от представители на други национални бюра в Евроджъст. 

Следовател Цанева е била представена и е имала възможността да обмени опит и практическа информация с колегите си от другите национални бюра и различни отдели в Евроджъст, в Европол, както и с юристи от други държави.

Следовател Цанева е присъствала на няколко важни събития за НБРБ в Евроджъст :   при встъпването на   1 май 2023 г.  на Националния член от Р България в  Евроджъст следовател Бисерка Стоянова,и на Помощника на Националния член - прокурор Ивайло Илиев. Това е важно събитие, което е било очаквано и високо оценено от висшето ръководство на Евроджъст и представителите на всички национални бюра.  Важно събитие е и връчването на грамота на 20.04.2023 на прокурор Ваклинова от президента на Евроджъст г-н Ладислав Хамран с признателност за работата й като заместник-национален представител на НБРБ и приноса й към дейността на организацията.

Работата на българското бюро в Евроджъст е високо ценена от представителите на другите национални бюра и от прокурорите за връзка с Евроджъст /за страни извън ЕС/.  Доказателство за това е благодарствено писмо от Ладислав Хамран от 18 април 2023г., адресирано до Председателя на Народното събрание на Република България. С този документ е изпратен Единния програмен документ на Евроджъст - 2023-2025 г. Ладислав Хамран е използвал възможността да благодари на Прокуратурата на Република  България за непрекъснатата подкрепа в мисията на Евроджъст.