Окръжна прокуратура – Пловдив внесе обвинителен акт за опит за убийство на пастир в гр. Раковски

3 Февруари 2020 г.

Окръжна прокуратура – Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо С.Г., на 76 г., за това, че на 2 октомври 2018  г., в землището на гр. Раковски, обл. Пловдив, е направил опит умишлено да умъртви И.Г., на 34 г., - престъпление по чл. 115 във вр. чл.18 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Окръжна прокуратура – Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо С.Г., на 76 г., за това, че на 2 октомври 2018  г., в землището на гр. Раковски, обл. Пловдив, е направил опит умишлено да умъртви И.Г., на 34 г., - престъпление по чл. 115 във вр. чл.18 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Обвиняемият С.Г. живеел в гр. Раковски, като стопанисвал малка ферма, състояща се от двор и стопански сгради. Там отглеждал крави. Той притежавал разрешително за огнестрелно оръжие – пистолет „ЧЗ – Чешка збрьовка 75В“ и боеприпаси за него. Пострадалият И.Г. също живеел в гр. Раковски и отглеждал крави във ферма, близо до тази на обвиняемия. През лятото на 2018 г., между двамата се породил конфликт, защото И.Г. се отказал от пастир, който се грижел за животните на двамата. Той започнал сам да ги извежда на паша, но не пожелал да вземе кравите на обвиняемия, въпреки че настоявал. С.Г. недоволствал, защото смятал, че И.Г. оставял животните да пакостят в района на фермата му. Кравите понякога бутали оградата или влизали в нивата с люцерна. Двамата често си разменяли обидни реплики и се карали.

На 2 октомври 2018 г. обвиняемият С.Г. употребил алкохол.Той установил, че по оградата му пак има поражения и предположил, че са от кравите на И.Г. Обвиняемият решил да се саморазправи с И.Г. Излязъл от фермата си, като взел със себе си пистолета с налични 11 патрона в пълнителя. Към 18 часа видял, че И.Г. прибирал кравите си към своята ферма. Обвиняемият го пресрещнал и му казал, че ще го убие. Извадил от кобура оръжието си и ударил с него два пъти по лицето И.Г., като му причинил контузни рани. И.Г. бързо се обърнал и тръгнал да се отдалечава по пътя. Опитвал се да набере тел. 112, за да потърси помощ. В този момент обвиняемият се прицелел с оръжието по него. Стрелял няколко пъти и му причинил три наранявания по тялото. И.Г. усещал болка, но въпреки това продължавал да върви. Тогава обвиняемият решил да го простреля в главата с последния патрон, но не го улучил. Според събраните доказателства по делото, С.Г. изстрелял 11 патрона. След това тръгнал към своята ферма. И.Г. легнал на земята и въпреки че изпитвал болка от нараняванията, успял да набере тел. 112. На място пристигнали медицински и полицейски екипи. Пострадалият бил откаран в болницата, където му е оказана спешна лекарска помощ, благодарение на която е спасен животът му. С определение на съда спрямо С.Г. е взета мярка за неотклонение „домашен арест“. Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което е обвинен, е от 10 г .до 20 г. „лишаване от свобода“.