Прокурорите от района на Окръжна прокуратура-Пловдив са приключили в срок до осем месеца близо 80 % от всички досъдебни производства през 2018 г.

9 Април 2019 г.

През 2018 г., близо 80 % от всички досъдебни производства, наблюдавани от прокурорите в Окръжна прокуратура-Пловдив и от Районните прокуратури в Пловдив, Асеновград, Карлово и Първомай, са приключили до 8 месеца. Това става ясно от годишния отчетен анализ на Окръжна прокуратура-Пловдив.

През 2018 г., близо 80 % от всички досъдебни производства, наблюдавани от прокурорите в Окръжна прокуратура-Пловдив и от Районните прокуратури в Пловдив, Асеновград, Карлово и Първомай, са приключили до 8 месеца. Това става ясно от годишния отчетен анализ на Окръжна прокуратура-Пловдив. Той бе представен пред магистратите в региона на 5 април 2019 г. Една от причините за този резултат е, че прокурорите в региона продължават с добрата практика на засилена работа и запазване на високия броя на отработени бързи производства. Близо 25 % от наблюдаваните досъдебни производства са приключили като бързи, което означава в 14-дневен срок от регистриране на престъплението до предаването на съд на извършителя. Изключително е нисък процентът на оправданите лица в района – под 2 % за 2018 г.

Гости на годишния анализ на Окръжна прокуратура-Пловдив бяха Румяна Арнаудова, завеждащ отдел „Специализиран“ във Върховната касационна прокуратура, Любка Стамова, завеждащ отдел „Административно-съдебен надзор“ във Върховната административна прокуратура, Иван Даскалов, апелативен прокурор и неговите заместници - Божидара Попова и Румен Боев , Атанас Илков, директор на ОД на МВР-Пловдив, Славка Димитрова, зам. - председател на Окръжен съд-Пловдив.

„Впечатлена съм от качеството на прокурорската работа в Окръжна прокуратура-Пловдив, като ви поздравявам от името на Главния прокурор за постигнатите отлични резултати“, заяви в своето изказване Румяна Арнаудова. 

Окръжният прокурор Румен Попов каза, че се запазват приоритетите в работата по разследванията за корупционни престъпления, данъчни дела, спрямо разпространители на наркотични вещества и др.