Окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов с призив към единайсетокласниците: „Бъдете внимателни на пътя“

17 Февруари 2016 г.

Бъдете внимателни на пътя, не само при шофиране на автомобила си, но и когато сте пътници. Вие сте на възраст, на която ви предстои или вече имате свидетелство за правоуправление. Осъзнайте правата и задълженията си на пътя и не бъдете самонадеяни, защото  е оправдание да си мислите: „На мен това няма да ми се случи“. Не потегляйте с автомобил, когато сте уморени, не карайте с превишена скорост или употребили алкохол. Не го правете“.

 С тези думи окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов се обърна днес към ученици от 11 клас на Езикова гимназия „Пловдив“ в гр. Пловдив по време на първата дискусия „Безопасно поведение на пътя“. В срещата, която се проведе в часа на класния ръководител, участваха старши комисар Христо Разсолков, директор на ОД на МВР-Пловдив, Ваня Киркова, началник на Регионалния инспекторат по образованието/РИО/, гл. инспектор Ботьо Гергинов, от сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР-Пловдив и прокурорът Мирослав Христев. Инициативата е на Окръжна прокуратура-Пловдив и се осъществява съвместно с ОД на МВР-Пловдив и Регионалния инспекторат по образованието в училищата в Пловдив и областта. Поводът за нея са зачестилите случаи на тежки катастрофи през последните месеци, при които загинаха и бяха ранени млади хора, на възраст под 20 години.

Според статистиката през 2015 г. в Пловдивска област при пътни произшествия са пострадали 185 непълнолетни лица, пет са загинали. “Нашата идея е, когато говорим за безопасността на движението, да ви накараме да се замислите за човешкия живот, защото смъртта на пътя е нелепа“, заяви Христо Разсолков, директор на ОД на МВР-Пловдив. Ваня Киркова, началник на РИО, допълни, че след „този урок всеки би трябвало да си тръгне по осъзнат“.

Гл. инспектор Ботьо Гергинов от сектор „Пътна полиция“ представи два кратки филма, от по четири и седем минути, за опасностите при неспазване на правилата за движение. В тях бяха показани кадри от катастрофи и представени най-честите причини за тях – движение с превишена и несъобразена скорост, отнемане на предимство, неправилно изпреварване и др.

„Запомнете две важни правила – пресичайте улицата, където трябва и когато влезете в автомобил, поставете предпазния колан“, посъветва учениците гл. инспектор Гергинов. Мирослав Христев, прокурор от Окръжна прокуратура-Пловдив, даде примери от работата на магистратите при разследване на катастрофи, както и припомни, че за нарушения по пътя наказанията са завишени след промени в Наказателния кодекс.

„Още в началото, когато вземете шофьорска книжка, трябва да се изградите като дисциплинирани водачи, защото е трудно след това да промените навиците си“, обърна се прокурор Христев към учениците. Срещите на екипи от прокурори, полицаи и следователи  продължават по график всеки ден от днес до края на март. Лекции за безопасно поведение на пътя ще бъдат изнесени в 68 училища, където има паралелки от 11 клас, или пред общо 4 419 ученици.  Причината е, че на тази възраст учениците имат право да се записват за обучение в курсовете за получаване на свидетелство за правоуправление.