Окръжна прокуратура – Пловдив предаде на съд обвиняем за причиняване на катастрофа в село Черноземен с двама загинали и един ранен

12 Декември 2023 г.

Окръжна прокуратура – Пловдив предаде на съд обвиняем за причиняване на катастрофа в село Черноземен с двама загинали и един ранен

Окръжна прокуратура – Пловдив внесе обвинителен акт спрямо С.Ш., на 50 г. Той е предаден на съд за това, че на  20.06.2022 г., в с.Черноземен, обл. Пловдив, на кръстовище, при управляване на моторно превозно средство - лек автомобил, марка “Мерцедес”, е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на Г. Д., на 41 г., и на И. Д., на 69 г., и средна телесна повреда на М. Д., на 39 г., и случаят е особено тежък - престъпление по чл.343 ал.4 вр. ал.3 вр. ал.1 вр. чл.342, ал.1, вр. чл.2  ал.2 от Наказателния кодекс.

На 20 юни 2022 г., по пътя от гр. Карлово към гр. Пловдив, С.Ш. управлявал лек автомобил, марка „Мерцедес“. Когато преминавал през с. Черноземен, обл. Пловдив, предприел изпреварване на няколко автомобила. В същото време на кръстовище товарен автомобил, марка „Ивеко“, управляван от пострадалия Г.Д., предприел завой наляво, като дал ляв мигач и намалил скоростта. С.Ш. се движел с по-висока от разрешената за населено място скорост. В последния момент предприел маневра наляво, за да избегне удара, но се блъснал в товарния автомобил, а след това в друга паркирана кола и спрял. От удара товарният автомобил се наклонил на лявата си страна. При пътнотранспортното произшествие е загинал водачът на товарния автомобил Г.Д. и И.Д., пътуващ в лекия автомобил „Мерцедес“. Ранен е бил М.Д., който също е пътуващ в лекия автомобил. 

Според изготвената експертиза, основна причина за произшествието е, че С.Ш. е управлявал лекия автомобил със скорост 135 км/ч., която значително превишава максимално допустимата за населено място от 50 км/ч за пътни превозни средства, както и че предприел забранена маневра изпреварване.

Предстои Окръжен съд – Пловдив да насрочи разпоредително заседание по делото.