Следовател от Окръжен следствен отдел към Окръжна прокуратура - Пловдив получи номинация на Националните правосъдни награди

4 Декември 2023 г.

Следовател Дария Христова от Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура - Пловдив бе отличена с номинация в категория „Правосъдие зад граница” на Националните правосъдни награди. Те бяха връчени за 11-ти пореден път на благотворителен бал в гр. София в края на миналата седмица. Дария Христова е първият и понастоящем единствен български следовател и  магистрат, командирован в трите институции – в Съда на ЕС в Люксембург, в Европейски съд по правата на човека в гр. Страсбург и в Съвета на Европа в гр. Страсбург, Франция. С тези свои постижения тя издига професията следовател на наднационално ниво, популяризирайки дейността на българския следовател и магистрат в рамките на Европейския съюз и Съвета на Европа, е един от основните мотиви за номинацията на пловдивския магистрат. 

Събитието се организира под патронажа на Балканска медийна асоциация с помощта на Международния адвокатски съюз, Общия съд на ЕС в Люксембург, адвокатските колегии от цялата страна, Висшия адвокатски съвет, Камарата на нотариусите, Българската съдийска асоциация, Прокуратурата, Националната асоциация на медиаторите, Асоциацията на съдиите по вписвания, Асоциацията за жените адвокати и Асоциацията на синдиците в България.

На събитието присъстваха съдия Марияна Кънчева от Съда в Люксембург, председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков, председателят на правната комисия в Народното събрания Анна Александрова, представители на адвокатските колегии, съдии, прокурори, нотариуси и юристи.

„Гран при за цялостен принос в правосъдието“ получи доц. д-р Юлия Захариева, създател на дисциплината „Правото на Европейския съюз“ в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. По време на събитието беше излъчен специален поздравителен адрес от европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. Тя бе наградена с приза „Европейско правосъдие“ от юридическата общност в България. Лаура Кьовеши посочи, че наградата е признание за нейната работа и на колегите ѝ в Европейската прокуратура.