Студенти по право изготвиха проект за обвинителен акт по казус за домашно насилие заедно с магистрати в Деня на отворените врати в Апелативна, Окръжна и Районна прокуратура - Пловдив

18 Април 2022 г.

Студенти по право изготвиха проект за обвинителен акт по казус за домашно насилие заедно с магистрати в Деня на отворените врати в Апелативна, Окръжна и Районна прокуратура - Пловдив

 

Студенти по право от 3 курс от Юридическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ изготвиха проект за обвинителен акт по реален казус за домашно насилие в Деня на отворените врати на Апелативна, Окръжна и Районна прокуратура – Пловдив, който се проведе днес. Тази година инициативата се провежда под надслов „Открито за съдебната власт“. 

Приветствие към бъдещите юристи направи  Румен Попов, заместник-апелативен прокурор. 

В дискусията участваха Николай Божилов, прокурор в Апелативна прокуратура – Пловдив, Галина Андреева – Минчева, заместник-окръжен прокурор, и Димитър Пехливанов, прокурор в Районна прокуратура – Пловдив.  Гост беше Мария Симеонова, преподавател по наказателен процес. Студентите обсъдиха своите предложения за това какви факти ще включат в обвинителния акт, как да бъде квалифицирано престъплението и защо и др.

Като експерти при решаване на казуса се включиха представители на неправителствени организации, подпомагащи жертвите на домашно насилие. Психологът Невена Божилова от „Зонта клуб – Пловдив“ и Консултантско бюра „Напредък 7“, адвокатите Марияна Каварджикова и Татяна Рисковска от фондация „Да“ обясниха как се оказва подкрепа на пострадалите жени и за защитата им в кризисни центрове.

В края на срещата студентите обобщиха своите тези и заедно с прокурорите и изготвиха проекта за обвинителния акт.

По-рано днес, отново по повод Деня на отворените врати, в деловодствата на Районна, Окръжна и Апелативна прокуратура – Пловдив гостуваха ученици от 11 клас от паралелката „Съдебна администрация“ в Търговската гимназия в гр. Пловдив. Бъдещите съдебни служители бяха запознати с работата на администрацията от Анна Костадинова, административен секретар на Апелативна прокуратура – Пловдив, Спаска Димитрова, съдебен администратор на Окръжна прокуратура – Пловдив и Славка Русева, административен секретар в Районна прокуратура – Пловдив. Гости в Деня на отворените врати бяха ученици от Евроклуба на Търговската гимназия в гр. Пловдив.