Ученици от НХГ „Цанко Лавренов“ откриха изложба „Хълмовете на Пловдив“ в сградата на Прокуратурата по повод Деня на отворените врати на Апелативна, Окръжна и Районна прокуратура - Пловдив

18 Април 2022 г.

Ученици от НХГ „Цанко Лавренов“ откриха изложба „Хълмовете на Пловдив“ в сградата на Прокуратурата по повод Деня на отворените врати на Апелативна, Окръжна и Районна прокуратура - Пловдив

 

Ученици от Националната художествена гимназия  „Цанко Лавренов“   откриха днес изложба „Хълмовете на Пловдив“ в сградата на Прокуратурата в гр. Пловдив.  Експозицията е подредена по повод Деня на отворените врати на Апелативна, Окръжна и Районна прокуратура – Пловдив. Събитието е посветено на 143 години от приемането на Първата конституция на България – Търновската конституция и професионалния празник на българските юристи и съдебни служители – 16 април.

На отриването на изложбата присъстваха Тодор Деянов, апелативен прокурор на гр. Пловдив, Николай Божилов, прокурор в Апелативна прокуратура – Пловдив, Ваня Христева, окръжен прокурор, Галина Андреева – Минчева, зам. окръжен прокурор, Чавдар Грошев, районен прокурор, Димитър Пехливанов, прокурор от Районна прокуратура – Пловдив, Светлозар Чавдаров, директор на НХГ „Цанко Лавренов“, преподаватели и младите художници.

Денят на отворените врати тази година премина под надслов „Открито за съдебната власт“. В пространството на прокуратурата учениците подредиха 44 картини с пейзажи, вдъхновени от природата и архитектурното богатство, което притежават хълмовете на гр. Пловдив. „Продължавайте да творите и сбъдвайте мечтите си“, обърна се към младите художници Тодор Деянов, апелативен прокурор. Директорът на училището Светлозар Чавдаров благодари на учениците за доброто представяне.

Изложените картини са най-добрите постижения от обявен вътрешноучилищен конкурс през декември 2021 г. за живописно и графично произведение на тема „Хълмовете на Пловдив“. Показаните днес произведения са одобрени от специална комисия от преподаватели по специални предмети. Изложбата е подготвена специално за Деня на отворените врати на прокуратурите в гр. Пловдив и по повод 143 години от приемането на Търновската конституция. Автор на плаката е Кристияна Грозданова, ученичка от 11 клас от специалността „Рекламна графика“. Художниците Ангел Китипов, Петър Чучулигов, Полина Тодорова, Ваня Годжелова, Кристина Кутлова, Атанас Камешев, Пламен Велчев и Кети Георгиева са учителите, които са давали своите препоръки при създаването на творбите.  

Всички млади художници получиха грамоти и Конституция на Република България. Комисия от преподаватели от НХГ „Цанко Лавренов“ отличи шестима ученици за най-добри произведения. Награди получиха Ния Бозова от специалността „Живопис“, първо място, Теодора Илиева от специалността „Пространствен дизайн“, второ място и Диана Матова, от специалността „Иконопис“, трето място. Поощрения бяха връчени на Йоана Кацарска, Даниела Костадинова и Габриела Попова, от специалността „Изящни изкуства“.         

Изложбата „Хълмовете на Пловдив“ е четвъртата поред на ученици от НХГ „Цанко Лавренов“ в сградата на Прокуратурата в гр. Пловдив. Тя се осъществява като резултат на няколкогодишно образователно и културно сътрудничество между училището и Апелативна прокуратура – Пловдив.

Първата инициатива беше изложбата "Законът, справедливостта, доброто и красивото", която се откри през месец април 2019 г. Експозицията "Краят на лятото" беше представена през месец ноември 2020 г., а през месец април 2021 г. беше реализирана и ученическата изложба "Пловдив след Освобождението“.