Окръжна прокуратура – Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо 21-годишен мъж за подкуп и управление на мотоциклет без регистрация

11 Юни 2020 г.

Окръжна прокуратура – Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо Г.Ч., на 21 г., за това, че на 24 май 2020 г., в с. Маноле, обл. Пловдив, е дал подкуп  - пари - сумата от 40 лева на полицейски служител, за да не извърши действия по служба – да не извърши проверка на моторно превозно средство - мотоциклет, марка „Сузуки“, и да не състави Акт за установяване на административно нарушение по Закона за движение по пътищата – престъпление по чл. 304а вр. чл. 304 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Окръжна прокуратура – Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо Г.Ч., на 21 г., за това, че на 24 май 2020 г., в с. Маноле, обл. Пловдив, е дал подкуп  - пари - сумата от 40 лева на полицейски служител, за да не извърши действия по служба – да не извърши проверка на моторно превозно средство - мотоциклет, марка „Сузуки“, и да не състави Акт за установяване на административно нарушение по Закона за движение по пътищата – престъпление по чл. 304а вр. чл. 304 ал. 1 от Наказателния кодекс,

както и за това, че на 24 май 2020 г., в с. Маноле, обл. Пловдив, е управлявал моторно превозно средство – мотоциклет, марка  „Сузуки“, което не е регистрирано по надлежния ред и реда за представяне на данни за регистрираните пътни превозни средства – престъпление по чл. 345 ал.2 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

На 24 май 2020 г. на територията на Пловдивска област се провеждала Специализирана полицейска операция по безопасността на движението.  По този повод, същия ден, около 14,30 часа, в с. Маноле, обл. Пловдив, двама полицейски служители спрели за проверка мотоциклет, марка „Сузуки“, управляван от обвиняемия Г.Ч. Служителите на реда поискали документите му за проверка. Г.Ч. им обяснил, че няма свидетелство за правоуправление и не носи в себе си документи за самоличност. Моторът бил и без регистрационни номера. Полицейският служител влязъл в служебния автомобил, за да извърши съответната проверка на лицето и мотора. В този момент обвиняемият Г.Ч. решил да даде пари на полицаите, за да не извършат проверката.  Той се обърнал към единия от тях, който бил по-близо до него,  с думите: „Старши, дай да оправим нещата и да отиваме за риба“. Докато служителят на МВР успее да реагира и да му отговори, обвиняемият Г.Ч. се приближил към полицейския автомобил, където бил вторият служител, и през вратата пуснал две банкноти от по 20 лева в отворен малък куфар с документи. Служителите на реда не взели парите. Г.Ч. бил задържан на място и за случая веднага бил уведомен дежурен разследващ полицай. През това време било установено, че мотоциклетът не е регистриран по надлежния ред. По делото са извършени процесуално-следствени действия. Най-тежкото, предвидено в закона наказание по повдигнатите обвинения е 10 години „лишаване от свобода“.