Обвиняем за принуда чрез заплахи с насилие е предаден на съд с акт на Районна прокуратура - Благоевград

25 Януари 2022 г.

Районна прокуратура – Благоевград, Териториално отделение – Гоце Делчев, предаде на съд Д.Т. по обвинение за извършено от него престъпление по чл.213а, ал. 1 от НК.

Обвиняемият Д.Т. бил в делови отношения с председателя на земеделска кооперация Н.А., с когото осъществявали сделки по продажба на торове и семена.

През м. ноември 2017 г. между двамата била постигната договореност за покупко-продажба на зърнокомбайн. Купувачът – Н.А., се задължавал да заплати на Д.Т. сумата от 61 000 лева без ДДС, по банков път на три равни вноски най-късно до 30.12.2017 г. В случай на неизпълнение била уговорена неустойка.

До м. март 2019 г. Н.А. платил на Д.Т. 31 000 лева, след което преустановил плащанията, поради затруднено финансово положение.

Впоследствие обвиняемият Д.Т. започнал да се обажда на Н.А. по телефона и с агресивен тон да му напомня за паричното му задължение в размер на 42 200 лева. Отправил спрямо него и заплахи с насилие с цел да го принуди да му изплати тази сума, за което е бил привлечен към наказателна отговорност.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.