Следовател и ученици от 07 СОУ „Кузман Шапкарев“ в гр. Благоевград дискутират правни въпроси в рамките на Образователната програма

31 Май 2024 г.

Младши следовател от окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура гр. Благоевград Алекандрина Хаджиева изнесе открити уроци пред ученици от 7 СУ „Кузман Шапкарев“ гр. Благоевград.

Проведените образователни срещи бяха на тема „Представяне на професиите съдия, прокурор, следовател и запознаване със статута на магистратите. Наказателно правосъдие“.

По време на беседите учениците от 8А клас и 10А клас се запознаха със структурата на съдилищата и прокуратурата като институции и с основаните функции на магистратите. Бяха им разяснени изискванията и образованието, необходими за упражняване на юридическите професии. Децата бяха информирани за изпитите, които следва да положат за следване на специалност „Право“ и при кандидатстване за магистратската професия.

Откритите уроци са част от образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, реализирана съвместно от Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката. Тя е насочена към формиране и повишаване на правната грамотност и култура на учениците, стимулиране на интереса им към правото и професионалното ориентиране в юридическите науки, както и към ограничаване на негативните модели на поведение.