Издирван във Франция мъж е задържан в гр. Благоевград

1 Декември 2021 г.

В Окръжна прокуратура – Благоевград са постъпили материали от дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ на МВР гр. София относно родения в Алжир гражданин на Франция – Ф.Б.

33-годишният чужденец е бил задържан на 27.11.2021 г. в гр. Благоевград. Пет дни по-рано, на 22.11.2021 г., той е бил обявен за международно издирване с цел арест и екстрадиция от съдебните органи на Френската Република. Спрямо него е издадена Европейска заповед за арест от прокурор на Републиката при Окръжния съд в гр. Сент Етиен. Тя е по водено спрямо него дело за организиране и незаконно придобиване, държане, превоз и разпространение на високорискови наркотици, както и за незаконно държане и трафик на оръжие, боеприпаси и техни елементи. Престъпленията, за които Ф.Б. е обвинен във Франция, са с аналог в българския Наказателен кодекс и са наказуеми с лишаване от свобода.

В искането си за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Ф.Б. прокурор от Окръжна прокуратура – Благоевград е посочил, че по отношение на исканото от компетентния орган в чужбина лице съществува реална опасност то да се укрие. Мъжът няма нито трайна връзка с България, нито конкретен обитаван от него адрес на територията на страната, където би могъл да бъда открит за целите на производството. Ф.Б. се отклонил от воденото срещу него разследване във Франция. Налице е опасност той да се укрие, с цел да осуети и да избегне наказателно преследване в чужбина.

В днешното заседание съдът уважи искането на държавното обвинение и взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обявения за международно издирване френски гражданин.