Обвиняеми за разпространение и контрабанда на хероин за Гърция остават в ареста

5 Октомври 2021 г.

Съдът уважи искането на Окръжна прокуратура – Благоевград за налагане на мерки за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемите С.К. и Г.А., разследвани за разпространение и контрабанда на високорисково наркотично вещество. Образуваното досъдебно производство е за престъпления по чл. 354а, ал.1, изр. 1, пр.5 от НК и по чл. 242, ал. 2 от НК.

Разследването по случая е започнало след постъпила в органите на реда оперативна информация за лица, осъществяващи регулярен трафик на наркотици от България за Гърция. В хода на работата по нейното систематизиране и анализиране е била установена цялостната схема на извършването на престъпната дейност.

На 04.10.2021 г. е била проведена специализирана полицейска операция. Около 04,30 г., на ГКПП Кулата, е била извършена проверка на пътуващия за Гърция тежкотоварен автомобил. В специално пригоден тайник в камиона, в черна найлонова торба е бил открит правоъгълен пакет, опакован с тиксо. Съдържанието му е било тествано с полеви наркотест, реагирал положително на хероин. Общото му тегло е 549 грама.

В качеството на обвиняем за опит за пренасяне през държавната граница на високорисково наркотично вещество е бил привлечен водачът на превозното средство – 35-годишният С.К. Установено е, че предметът на контрабандата му бил предаден по-рано в с. Самуилово, община Петрич, от 48-годишния Г.А. Той също е привлечен в качеството на обвиняем за незаконно разпространение на хероин.

Разследването продължава.