Районен съд – Стара Загора потвърди като законосъобразно задържането на Г.Г., обвиняем за нанасяне на телесна повреда, принуда и закана с убийство спрямо 18-годишно момиче 

7 Ноември 2023 г.

Днес, 7 ноември 2023 г., Районен съд – Стара Загора потвърди  взетата мярка за неотклонение „задържане под стража“ на Г.Г., на 26 г. Спрямо него Районна прокуратура – Стара Загора е повдигнала  обвинение за  престъпление по чл. 131, ал.1, т. 5 и т. 9 вр. чл.129, ал.2 вр. ал.1 от Наказателния кодекс - за това, че на 26.06.2023 г. в гр. Стара Загора е причинил с особена жестокост  двустепенна  средна телесна повреда на 18-годишната Д.М., и по особено мъчителен начин за пострадалото момиче. Той е привлечен като обвиняем и по досъдебното производство за това, че в периода от началото на месец април 2023 г. до 25.06.2023 г. в гр. Казанлък и в гр. Стара Загора в условията на продължавано престъпление се заканил с убийство на Д.М.,  и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му – престъпление по чл. 144 ал. 3 вр. ал. 1 вр. чл. 26 ал. 1 от Наказателния кодекс, както и  за престъпление по чл. 143 , ал.1 от Наказателния кодекс  - за това, че и на 26.06.2023г. в град Стара Загора чрез употреба на сила против волята на Д.М е остригал част от  косата й.

Искането за изменение на мярката за неотклонение от „задържане под стража“ в по-лека е било направено от защитниците на Г.Г. По време на съдебното заседание Районна прокуратура – Стара Загора е пледирала Г.Г. да остане с мярка за неотклонение „задържане под стража“, което искане е било уважено от съда като съответстващо на целите на закона.

Определението на Районен съд – Стара Загора подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Стара Загора.