Военно-окръжна прокуратура-София внесе в съда обвинителен акт по дело за група за шпионство

18 Ноември 2021 г.

Военно-окръжна прокуратура-София внесе във Военно-окръжeн съд-София обвинителен акт по дело за извършени престъпления по глава Първа от Особената част на Наказателния кодекс (Престъпления против Републиката).

На съд са предадени шест лица за образуване и ръководене на група за шпионство, събиране и издаване на чужда държава на информация, представляваща държавна тайна, и за поставяне в услуга на чужда държава, за да й служат като шпиони. Три от лицата са разгласявали чуждестранна класифицирана информация с военен характер. На двама от обвиняемите са повдигнати обвинения и за държане на огнестрелни боеприпаси без разрешение.

Като ръководител на групата е обвинен бивш отговорен служител във военното разузнаване. В продължение на години той е подбирал лица, заемащи ключови постове с неограничен достъп до класифицирана информация на Република България и нейни партньори от НАТО и ЕС. Участниците в групата са се възползвали от служебното си положение, за да събират класифицирана, служебна и друга съществена информация, представляваща интерес за чуждото разузнаване. Същите срещу заплащане предавали информацията на ръководителя на групата, която била предоставяна от него и съпругата му на служител в посолството на чуждата в държава в гр. София.

В групата участвали двама действащи офицери от служба „Военна информация“, ръководител на дирекция в Министерство на отбраната и ръководен служител в администрацията на парламента.

Дейността на групата била законспирирана с методите на разузнаването, включително по отношение на организацията и начините на действие, начините на събиране на информация и конспиративното й предаване, като са вземани всички възможни мерки за прикриване на престъпната дейност.

По досъдебното производство са събрани доказателствени материали в обем от над 140 тома. Проведени са разпити на повече от 70 свидетели и са извършени компютърно - технически, дактилоскопни, почеркови, лицево-идентификационни и др. експертизи.

Петима от обвиняемите и към момента са с мярка за неотклонение „Задържане под стража“, а един е с наложена „Парична гаранция“.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

 

Още информация в приложеното видео:

Видео