По обвинителен акт на Районна прокуратура – Казанлък е осъден мъж на 6 години и 6 месеца затвор за грабеж на пари от 93-годишна пенсионерка

10 Август 2020 г.

По обвинителен акт на Районна прокуратура – Казанлък е осъден мъж на 6 години и 6 месеца затвор за грабеж на пари от 93-годишна пенсионерка

По обвинителен акт на Районна прокуратура – Казанлък е осъден Ж.С., на 41 г., за това, че  в периода от 25.09.2019 г. до 1.10.2019 г., от частен дом, находящ се в гр.Казанлък, в условията на продължавано престъпление, на два пъти, е отнел чужди движими вещи - пари - общо сумата 320 лева, от владението на 93-годишна жена, с намерение противозаконно да ги присвои, като е употребил за това сила и заплашване - престъпление по чл.198, ал.1 вр. чл. 26, ал.1 от Наказателния кодекс.

Районен съд – Казанлък е наложил на Ж.С. наказание от 6 години и 6 месеца „лишаване от свобода“ при първоначален „строг“ режим. Делото се е разгледало по реда на съкратеното съдебно следствие, като той е признал всички факти и обстоятелства от обвинителния акт.

Установено е, че на 25.09.2019 г., около 22.30 ч., в гр. Казанлък,  Ж. С. влязъл в дома на пострадалата 93-годишна жена. Тя се намирала в една от стаите и плетяла чорапи. Той се промъкнал през прозореца и поискал пари. Ж.С. заплашил с нож възрастната жена, като се обърнал към нея с думите: „Ще те заколя“. След това бръкнал в джоба на жилетката й, извадил портмонето и от него взел сумата от 300 лева. Преровил гардероба и чекмеджетата и си тръгнал. След няколко дни, през нощта срещу 1.10.2019 г., Ж.С. отново се върнал в дома на пострадалата. Този път той разбил вратата, която се затваряла с райбер и влязъл в стаята. 93-годишната жена спяла. Ж.С. нанесъл удари с юмруци по главата й, като поставил жилетката върху лицето й, за да не го вижда. Предупредил я да мълчи, след което взел 20 лева от портмонето, преровил гардероба и чекмеджетата, но не намерил други пари и избягал. Спрямо Ж.С. е определена мярка за неотклонение „задържане под стража“, считано от 3 октомври 2019 г. Присъдата не е влязла в сила и подлежи на обжалване и протестиране.