При Специализирана полицейска операция на ОД на МВР – Стара Загора са задържани двама мъже, привлечени като обвиняеми от Районна прокуратура – Казанлък за телефонна измама

5 Август 2020 г.

Районна прокуратура – Казанлък привлече като обвиняеми К.Б., на 29 г., и Р.А., на 54 г., за измама - - престъпление по чл. 209 ал.1 от Наказателния кодекс, като Р.А. е извършил деянието в условията на опасен рецидив.

На 3.08.2020 г. е проведена Специализирана полицейска операция за пресичане, разкриване и документиране на телефонни измами, извършени на територията на Област - Стара Загора и страната. Акцията е преминала под ръководството на Районна прокуратура – Казанлък. В нея са участвали служители на сектор "Противодействие на криминалната престъпност" при ОД на МВР - Стара Загора, съвместно със служители на сектор "Измами" при ГДНП - София, служители на сектор "Противодействие на криминалната престъпност" при ОДМВР - Велико Търново и служители на РУ – Казанлък.

В хода на операцията, около 21:30 ч., в стая на хотел в гр. Велико Търново, са задържани двама мъже – К. Б. на 29 и Р.А. на 54 г. При извършените на място процесуално-следствени действия са намерени и иззети 4 мобилни телефони, парична сума от 6 800 лв. и голямо количество златни накити.

В резултат на проведените оперативно - издирвателни мероприятия е установено, че парите и златните накити са получени при извършена на 03.08.2020 г. телефонна измама в гр. Сливен, а лицата са съпричастни към телефонна измама, извършена на 06.07.2020 г. в гр. Казанлък, за която в РУ - Казанлък е образувано и се води досъдебно производство, под наблюдението на Районна прокуратура – Казанлък, както и към други телефонни измами, на територията на страната. Същите, в ролята на "куриери", са получавали и транспортирали парични суми и накити до Република Румъния.

Двамата обвиняеми са били задържани първоначално за срок до 24 часа. С постановление на Районна прокуратура – Казанлък, обвиняемият Р.А.  е задържан за срок до 72 часа, като спрямо него предстои внасянето на искане до Районен съд - Казанлък за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“. Спрямо втория обвиняем К.Б. е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция".

Процесуално-следствените действия по случая продължават.