Прокурор от Районна прокуратура – Кърджали изнесе открит урок за киберпрестъпленията и правата на непълнолетните по Образователната програма на ВСС

24 Януари 2024 г.

Прокурор от Районна прокуратура – Кърджали изнесе открит урок пред ученици от Средно училище „Отец Паисий“ , гр. Кърджали, вчера. Росица Ангелова представи пред тях две лекции. Първата беше на тема „Децата и киберпрестъпленията. Опасностите в интернет и социалните мрежи. Защита на личните данни в интернет пространството“, а втората - за правата на непълнолетните младежи при сключване на трудов договор и постъпване на работа, както как да  защитят правата си, когато има допуснати нарушения на трудовото законодателство.

Изключителен интерес сред учениците предизвика темата за опасностите в онлайн пространството. Работейки ежедневно с интернет, социалните мрежи и онлайн приложения на мобилни устройства и общувайки помежду си чрез тях, младежите придобиват нови умения и информация, но едновременно с това трябва да умеят и да се предпазят от опасностите, които крият съвременните технологии и интернет пространството. Специално внимание прокурор Ангелова обърна на това как да се предпазват от измами в интернет, да разпознават фалшивите електронни съобщения, как да различават и да се предпазват от т.нар. „fishing“  измами, целящи злоупотреба с лични данни, кражбите на акаунти и парични средства, а така също и на онлайн тормоза в социалните мрежи.

Лекцията се проведе по Образователната програма на ВСС „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратура", в която тази година съвместно участват съдии и прокурори от Окръжен съд – Кърджали,  Окръжна прокуратура – Кърджали и Районна прокуратура – Кърджали.