Представители на прокуратурата, полицията и местната власт обсъдиха мерки за безопасността на движението по пътя към ГКПП „Маказа“ и област Кърджали

15 Март 2024 г.

Работна среща за безопасността на движението по пътя от гр. Кърджали към ГКПП „Маказа“, както и в цялата област, се проведе вчера в прокуратурата в гр. Кърджали по инициатива на Стоян Моневски, районен прокурор. В нея участваха представители на местната власт, на ОД на МВР-Кърджали, районните управления на полицията, както и д-р Георги Грозев, директор на Областна дирекция по безопасност на храните в Кърджали.

На срещата бе обсъдена темата за движението на безстопанствените и свободнопашуващи животни по пътната мрежа и за опасностите, които те създават за моторните превозни средства по общинските пътища и по продължението на международния път към Република Гърция през ГКПП „Маказа“. Взети бяха превантивни мерки за обезопасяването на главните пътни артерии в летните месеци на годината, когато трафикът е изключително интензивен. Набелязаха се и процедурите спрямо стопаните, чиито животни са установени да пашуват свободно в урбанизираната територията на населените места, в непосредствена близост до пътното платно или се придвижват свободно по него и създават предпоставки за пътни произшествия. Това е в нарушение на разпоредбите на Закона за ветеринарно- медицинската дейност и собствениците могат да бъдат санкционирани чрез отнемане в полза на държавата на животните, напомниха участниците в срещата.