С решение от 19.01.2016г. Административен съд – Кюстендил отхвърли жалбата на главен редактор на вестник от Дупница срещу решението на Административния ръководител на Районна прокуратура - Дупница да предостави обществена информация. Това е втория случай, в който Административния съд в град Кюстендил не уважи жалбата на главния редактор на вестника.

Административното дело е било образувано по жалба на главен редактор на вестник от Дупница, в която са изложени оплаквания, че отказът за предоставяне на информация е незаконосъобразен. Твърди се, че същият е в противоречие с процесуалните правила и материалния закон, изразяващо се в неоснователно ограничаване на достъп до информация, която е обществена по смисъла на ЗДОИ. Направено е искане съдът да отмени оспорвания отказ.

В Решението си АС-Кюстендил приема, че административният ръководител на РП - гр. Дупница не е допуснал съществено нарушение на административно – производствените правила, установени в чл. 38 и чл. 39 от ЗДОИ. Спазен е и материалният закон и целта на същия.

Решението подлежи на обжалване пред ВАС на РБ в 14-дневен срок от получаване на съобщението.

Пълният текст на решението е публикуван на сайта на Административен съд - Кюстендил: http://www.admcourt-kn.org/CMS_ADM/images_content/0061d815/306c2215.htm