Окръжният прокурор на гр. Смолян Недко Симов изнесе открит урок пред ученици от ЕГ „Иван Вазов“ в града по Образователната програма на ВСС

27 Април 2023 г.

Днес, 27 април 2023 г., окръжният прокурор на гр. Смолян Недко Симов изнесе открит урок пред ученици от 10-ти клас от ЕГ „Иван Вазов“ в града в рамките на Образователната програма на ВСС „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Тази година тя се осъществява съвместно между Окръжна прокуратура – Смолян, Окръжен съд –Смолян и Районен съд-Смолян. Откритият урок се проведе в една от залите на Районен съд – Смолян. Пред учениците по правни теми говориха и Петър Маргаритов, председател на Окръжен съд - Смолян, съдия Райна  Русева и младши съдия Крум Гечев от Районен съд-Смолян и държавният съдебен изпълнител Дияна Миланова.

По врече на срещата учениците бяха запознати с основните понятия за съдебен процес. Окръжният прокурор Недко Симов разясни на гимназистите какви са конституционните правомощия на прокурора. Той ги запозна и с престъпленията, свързани с наркотични вещества, както и какви експертизи са нужни за делата по тях.  Прокурор Симов обясни на учениците, че употребата на наркотици е особено опасна за здравето, води до пристрастяване и до извършване на престъпления.

Десетокласниците задаваха много въпроси. Предстоят още срещи на съдиите и прокурорите с учениците от ЕГ „Иван Вазов“ в гр. Смолян по Образователната програма на Висшия съдебен съвет.