Окръжна прокуратура-Смолян наблюдава досъдебно производство за отглеждане и разпространение на марихуана край село Осиково

29 Октомври 2022 г.

Окръжна прокуратура-Смолян наблюдава досъдебно производство за засяване, отглеждане и производство с цел разпространение на високорисково наркотично вещество  - марихуана - престъпление по чл. 354в, ал. 1 от НК  и престъпление по чл.354а, ал.1 от НК.

На  27 октомври 2022 г. в резултат на оперативна информация полицейски служители са посетили горска територия в землището на село Осиково, общ. Девин, обл.Смолян. Там в нива са били открити 143 растения канабис, за които са полагани специални грижи. На мястото е имало изградена система за капково  поливане, специална машина за раздробяване на канабиса (дробилка), устройство за подаване на електричество, решетка за сушене на марихуаната и др.

На мястото са били открити и 17,605 кг марихуана,  подготвена  за разпространение. За 24 ч. по Закона за МВР са били задържани двама мъже, на 55 г. и 46 г.

Под надзора на Окръжна прокуратура-Смолян са започнали действия по разследването  - оглед,  претърсвания и изземвания на две жилища и на един автомобил, ползвани от лица, които според данните на този етап са съпричастни към престъпленията. Извършен е и обиск. Протоколите от претърсванията и обиска са одобрени от Окръжен съд-Смолян.

Предстои  изготвянето на няколко експертизи.

Работата по разследването продължава под надзора  и ръководството на Окръжна прокуратура-Смолян.

Подробности по случая бяха изнесени днес на съвместен брифинг на Окръжна прокуратура-Смолян  и ОД на МВР Смолян. В него участваха Недко Симов - окръжен прокурор на Окръжна прокуратура-Смолян, Станчо Станчев - прокурор и говорител на Окръжна прокуратура-Смолян, комисар Костадин Бундов,  зам.-директор на ОДМВР-Смолян и комисар Сийка Забилева, завеждащ отдел ДП при ОДМВР Смолян.