8 Април 2021 г.

Прокурорите от района на Окръжна прокуратура - Смолян са предали на съд 295 лица през 2020 г.

Сподели

Прокуратурите от района на Окръжна прокуратура-Смолян са предали на съд 295 лица през 2020 г., а осъдените и санкционирани лица с влязъл в сила съдебен акт са 297. Това става ясно от годишния отчетен доклад на Окръжна прокуратура-Смолян, представен пред магистратите.

Статистиката сочи, че през 2020 г. в съда са били внесени общо 281 прокурорски акта. От тях 159 са обвинителни актове, 72 - споразумения  и 50 - предложения за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл.78а от НК.  Прокурорите от района на Окръжна прокуратура-Смолян са наблюдавали 1302 досъдебни производства, като от тях 308 са бързи производства, т.е. делото отива в съда за 7 или 14 дни от извършване на престъплението.

В доклада е посочено, че приоритети в работата на Окръжна прокуратура-Смолян през 2020 г. са били разкриването на икономически и корупционни престъпления, както и престъпления, свързани с наркотичните вещества, битовата престъпност и др. В тази връзка през годината са били проведени множество Специализирани полицейски операции от ОД на МВР-Смолян, под надзора на Окръжна прокуратура-Смолян, за разкриване и задържане на извършители на кражби, измами, за шофиране в пияно състояние и след употреба на наркотици, както и за държане и разпространение на наркотични вещества. 

„В региона битовата престъпност е в ниски граници. Не са характерни кражбите от необитавани или изоставени жилища и имоти, както и насилствени престъпления или грабежи над самотно живеещи и възрастни хора“, пише още в отчетния доклад. При икономическата престъпност повечето от разследванията са били свързани с документни измами.

Окръжна прокуратура-Смолян е упражнявала ръководство и надзор върху досъдебни производства за по-тежки престъпления, които не определят облика на престъпността в региона, но са имали по-значим обществен отзвук - например за престъпления против данъчната и осигурителната система. за контрабанда и др.

През годината Окръжна прокуратура-Смолян е постигнала осъдителна присъда по дело за  контрабанда на цигари на стойност 220 000 лева и избегнат акциз в размер на 120 000 лева. След проведено успешно разследване на тежко убийство в гр. Смолян, извършено по особено мъчителен начин, двамата обвиняеми са осъдени на първа инстанция. Единият получи наказание от 20 години лишаване от свобода, а неговият помагач – 5 години затвор.

През 2021 г. приоритетите в работата на Окръжна прокуратура-Смолян ще бъдат свързани с корупционни и икономически разследвания, с противодействие на битовата престъпност и разпространението на наркотични вещества.