По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Смолян е осъден мъж на 20 години затвор за умишлено убийство на бивш затворник

21 Октомври 2020 г.

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Смолян е осъден В.Т., на 26 г.,  за това, че на 28.03.2019 г., около 23.30 ч., в гр. Смолян, кв. „Каптажа“, в неизползван имот, в условията на опасен рецидив, чрез притискане на шията, довело до механична асфиксия - удушване, е умъртвил Г. Г., на 42 г., като деянието е извършено предумишлено, с користна цел и по особено мъчителен начин за убития - престъпление по чл. 116 ал. 1, т. 6, предл. второ, т.7, т.9 и т.12 във  вр. с чл. 115 вр. чл. 29 от Наказателния кодекс,

Окръжен съд – Смолян е наложил на В.Т. наказание от 20 години „лишаване от свобода“ при първоначален „строг“ режим.

По същото дело е осъден и М.Т., на 25 г.,  за това, че на 28.03.2019 г., в гр. Смолян,  е спомогнал подсъдимия В.Т., извършил умишлено убийство на Г.Г., да избегне наказателно преследване, без да се е споразумял с него за това, преди да е извършил самото престъпление, като му е помогнал за преместване и скриване на тялото на убития – престъпление по чл. 294 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Окръжен съд – Смолян е наложил на М.Т. наказание от 5 години „лишаване от свобода“ при първоначален „строг“ режим. 

Двамата подсъдими се познавали с пострадалия Г.Г. от затвора, където излежавали заедно присъди. Поради влошени лични отношения по време на изтърпяване на наказанията, подсъдимият В.Т. решил да отмъсти на Г.Г. и когато излезе на свобода, да го убие. След като излежали присъдите си подсъдимите В.Т. и М.Т. се срещали няколко пъти в гр. Смолян и гр. Пловдив, както и известно време живели заедно в дома на В.Т.  в гр.Смолян. Там изчаквали излизането на Г.Г. от затвора. На 28 март 2019 г. обвиняемият В.Т. посрещнал Г.Г. при освобождаването му от затвора. Двамата посетили заведение в гр. Смолян. Когато тръгнали да се прибират, минали покрай  неограден имот, близо до кръстовище в гр. Смолян. Там В.Т. нападнал Г.Г. и го умъртвил чрез притискане на шията. След това подсъдимият се обадил на М.Т., който пристигнал на мястото. Двамата увили починалия мъж в одеяло, повикали такси, с което го откарали до околностите на с. Турян, обл. Смолян. Оставили трупа в гората, покрили го с клони и си тръгнали. На 15 април 2019 г., бил подаден сигнал в полицията от гъбари, които открили тялото на Г.Г. 

Двамата подсъдими се намират в затвора.  Присъдата на Окръжен съд – Смолян подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив.