По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Смолян е осъден 58-годишен шофьор на 3 години затвор за причиняване по непредпазливост на смъртта на дете при катастрофа

2 Юни 2020 г.

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Смолян е осъден Л.У., на 58 г., за това, че на 31.07.2018 г., около 17.10 ч., в гр. Златоград, обл. Смолян, движейки се по платното за движение по ул. “България“, в посока от юг на север, при управление на моторно превозно средство ~ лек автомобил „Пежо Боксер“, собственост на търговско дружество, е нарушил правилата за движение, регламентирани в Закона за движение по пътищата, като вследствие на неосъществено от него внимателно и всеобхватно наблюдение на пътната обстановка и останалите участници в движението и на неправилно боравене с механизмите за управлението му - волан и спирачки, загубил управлението върху автомобила, отклонил се надясно, напуснал платното за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на стоящия на източния тротоар малолетен пешеходец – 12-годишно момче – престъпление по чл. 343 ал. 1 във вр. с чл. 342 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Окръжен съд – Смолян му е наложил наказание от 3 години „лишаване от свобода“, което да бъде изтърпяно при първоначален „общ“ режим и лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 5 години.

На 31 юли 2018 г., в гр. Златоград, към 17,10 часа, Л.У. управлявал лек автомобил „Пежо Боксер“. По това време на тротоара, близо до хотел в града, се намирали 12-годишното момче, неговите родители и техни познати. В този момент водачът Л.У. излязъл от пътното платно, като го напуснал отдясно по посока на движението си и ударил с предната дясна част на автомобила стоящото на тротоара дете. Момчето изхвърчало в близката градинката, на около 3 - 4 метра от мястото, където се намирало с родителите му. Детето веднага било откарано в болницата в гр. Златоград, като е починал от нараняванията си – тежка черепно-мозъчна и шийна травма. Според изготвената комплексна експертиза основна причина за пътното произшествие е скоростта на движение на автомобила, която към момента на удара е била около 93 км/ч., а разрешената за движение скорост в конкретния пътен участък на населеното място е 40 км/ч, обозначена с пътен знак. Автомобилът е спрял на стотина метра от мястото на произшествието. На водача Л.У. е била взета проба за употреба на алкохол и наркотични вещества, която е отрицателна.

Присъдата на Окръжен съд – Смолян подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив.