18 05.20 Окръжна прокуратура – Смолян внесе в съда обвинителен акт за умишлено убийство на 42-годишен мъж, открит в иглолиста гора край с. Турян

18 Май 2020 г.

Окръжна прокуратура – Смолян внесе в съда обвинителен акт спрямо В.Т., на 25 г.,  за това, че на 28.03.2019 г., около 23.30 ч., в гр. Смолян, кв. „Каптажа“, в неизползван имот, в условията на опасен рецидив, в съучастие като извършител с М. Т., чрез притискане на шията, довело до механична асфикция - удушване, умъртвил Г. Г., на 42 г., като деянието е извършено предумишлено, с користна цел и по особено мъчителен начин за убития - престъпление по чл. 116 ал. 1, т. 6 , вр. чл. 115 вр. чл. 29 вр. чл. 20 от Наказателния кодекс,

и спрямо М.Т., на 25 г.,  за това, че на 28.03.2019 г., в гр. Смолян, в условията на опасен рецидив, в съучастие като помагач с В.Т., чрез даване на обещание да му помогне след извършване на деянието, умишлено улеснил извършването на престъпление - умъртвяването на Г.Г., на 42 г., като деянието е извършено предумишлено и с користна цел - престъпление по чл.116 ал.1 вр. чл.115  вр. чл.29 вр. чл.20 от Наказателния кодекс.

По делото е установено, че двамата обвиняеми се познавали с пострадалия Г.Г. от затвора, където излежавали заедно присъди. Поради влошени лични отношения по време на изтърпяване на наказанията, В.Т. решил да отмъсти на Г.Г. и когато излезе на свобода, да го убие. За осъществяване на този си замисъл същият привлякъл и М.Т.  След като излежали присъдите си В.Т. и М.Т. се срещали няколко пъти в гр. Смолян и гр. Пловдив, както и известно време живели заедно в дома на В.Т.  в гр.Смолян. Там изчаквали излизането на Г.Г. от затвора.

На 28 март 2019 г. обвиняемият В.Т. посрещнал Г.Г. при освобождаването му от затвора, заедно откарали багажа му в дома на В.Т и заминали за гр. Пловдив. Там Г.Г. си получил личната карта и купил с лични средства мобилен телефон, които подарил на В.Т. Същата вечер двамата се върнали в гр. Смолян и посетили заведение, където изпили по две водки. След това тръгнали да са прибират, като през цялото време В.Т. избирал място, където да нападне Г.Г.  Стигнали до изоставен, неограден имот, близо до кръстовище. Там пострадалият Г. Г. се обърнал с гръб към  В.Т., който използвал това положение, хванал Г.Г. за шията и започнал да го души, докато пострадалият престанал да диша. След това се обадил на обвиняемия М.Т., който пристигнал на мястото. Двамата се опитали да поставят трупа в голяма найлонова чанта, но не успели. След това донесли черни найлонови чували, както и зелен куфар за инструменти, но пак не успели да поберат тялото и в тях. Накрая увили и завързали починалия мъж в одеяло, от което той не се виждал. Повикали такси, натоварили трупа на убития в багажника, заедно със зеления куфар,  и го откарали на разклона за с. Турян,обл. Смолян. По пътя обяснили на шофьора, че са се скарали с близките си и отивали с багажа на вилата им в околностите на с.Турян. След като шофьорът на таксито си тръгнал, двамата отнесли и трупа в близкото дере, където разрязали и свалили дрехите му, като го оставили само по бельо. На ръце пренесли трупа на около 40 м. навътре в близката гора, където го положили в подножието на  голямо иглолистно дърво. Покрили трупа с клони, събрали разрязаните дрехи в одеялото и си тръгнали пеша за гр. Смолян. През следващите няколко дни посещавали заведения и употребявали алкохол, както и се освободили от вещите на пострадалия.

На 15 април 2019 г., край с. Турян, в местността „Пещерско бърце“, брат и сестра отишли да събират гъби. Докато се оглеждала за гъби, сестрата се натъкнала на трупа и веднага съобщила на брат си, който я чакал в автомобила си. Подаден е бил сигнал на тел. 112 и впоследствие престъплението е било разкрито и двамата обвиняеми задържани. Те понастоящем се намират в затвора за изтърпяване на наказания лишаване от свобода за други престъпления. По делото са разпитани свидетели, изготвени експертизи, приобщени веществени доказателства и др.

Предстои Окръжен съд – Смолян да насрочи заседание по внесения обвинителен акт.