Прессъобщение

19 Януари 2022 г.

Окръжна прокуратура – Русе уведомява следното:

На 14.01.2022 г. в ОД на МВР – Русе е образувано досъдебно производство за отвличане на Е. О. П. – на 57 години от гр. Русе.

Окръжна прокуратура – Русе уведомява следното:

На 14.01.2022 г. в ОД на МВР – Русе е образувано досъдебно производство за отвличане на Е. О. П. – на 57 години от гр. Русе.

През следващите дни са извършени множество следствени действия – огледи, претърсвания и изземвания, разпитани са свидетели, изискани са справки, назначени са експертизи. След анализ на тези доказателства са повдигнати обвинения на две лица – на Г. А. В. – на 49 години и на М. С. М.  – на 56 години. Обвиненията са за три престъпления: отвличане, грабеж и умишлено убийство, с цел прикриване на първите две престъпления. Обвиненията срещу всеки от двамата са за престъпления по чл. 142, ал. 1 от НК, по чл. 199, ал. 1 от НК и по чл. 116, ал. 1 от НК. С постановления на прокурор от Окръжна прокуратура – Русе двамата обвиняеми са задържани под стража за срок до 72 часа.

Събраните по делото доказателства сочат, че на 11 януари Е. П. е била отвлечена от двамата обвиняеми, които са я следили в продължениe на по-вече от месец. В себе си е носила в брой сумата от 20 000 лева, които са й отнети. След отвличането жената е била отведена в жилището ѝ, от където ѝ е отнета и сумата от около 45 000 лв. Същата вечер в покрайнините на гр. Русе е била убита от двамата обвиняеми чрез удушаване, за да прикрият отвличането и грабежа на парите, а на следващия ден те са разчленили тялото, за да прикрият и убийството.

Работата по случая продължава. Предстои назначаване на медицински, технически и други експертизи. За най-тежкото от трите престъпления е предвидено наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.