Окръжна прокуратура – Благоевград предаде на съд обвиняем за предлагане на подкуп на автопатрул

24 Август 2023 г.

Окръжна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу М.П., привлечен към наказателна отговорност за извършено престъпление по чл. 304а, вр. чл. 304, ал. 1 от НК.

На 02.11.2022 г. обвиняемият М.П. управлявал лек автомобил по общински път в района на с. Черна Места, община Якоруда. Превозното средство било спряно за проверка от автопатрул, изпълняващ задълженията по контрол и безопасност на пътното движение и установяване на неправоспособни водачи.

Водачът заявил на полицейските служители, че не носи в себе си никакви документи. При извършена справка в системата на МВР била установена самоличността му, както и обстоятелството, че същият е неправоспособен водач. Управляваният от него автомобил бил с прекратена регистрация от 2019 г., поради липса на валидна застраховка „Гражданска отговорност“, и не бил представен за периодичен преглед за проверка на техническата му изправност.

Длъжностното лице обяснило на М.П., че предвид констатираните факти следва да му състави акт за установяване на административно нарушение. Обвиняемият го помолил да не го прави и му подал банкнота от 50 лева. Полицейският служител отказал да я приеме. Извършителят на деянието бил задържан, след което на местопроизшествието пристигнала дежурна група.

В хода на разследването по образуваното досъдебно производство М.П. е бил привлечен в качеството на обвиняем за предлагане на подкуп на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, за да не извърши действия по служба.

Предстои делото да продължи в съда.