Районна прокуратура – Благоевград предаде на съд обвиняем за побой над жена, извършен в условията на домашно насилие

18 Януари 2023 г.

Районна прокуратура – Благоевград  внесе в съда предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание на основание чл. 78а от НК спрямо Г.С. (на 46 години) за извършено от него престъпление по чл. 131, ал. 1, т. 5а, вр. чл. 130, ал. 1 от НК.

От 2012 г. обвиняемият Г.С. живеел на семейни начала с Г.И. в гр. Благоевград, с която имали две деца.

По време на съвместното им съжителство мъжът упражнял системно физическо и психическо насилие спрямо Г.И. – нанасял й побои, отправял заплахи и обиди спрямо нея. Поведението му към нея било изключително агресивно особено в случаите, когато употребявал алкохол.

На 12.05.2022 г. семейството празнувало рождения ден на едно от децата. Първоначално обвиняемият влязъл в конфликт с родителите на Г.И. След като те се прибрали в стаята си, той насочил агресията си към жената. В хода на разправията помежду им двамата се озовали в банята.

Г.С. съборил пострадалата и няколко пъти блъснал главата й в пода. Тя успяла да се освободи от захвата му и позвънила на телефон за спешни повиквания 112.

На място пристигнали полицейските служители и медицински екип. Жената била транспортирана до лечебното заведение.

След инцидента Г.И. депозирала молба в съда по реда на Закона за защита от домашно насилие, където било образувано гражданско дело и издадена заповед за незабавна защита.

В хода на образуваното наказателно производство е била назначена съдебномедицинска експертиза. Според заключението на вещото лице на Г.И. била причинена телесна повреда в областта на главата.

Предстои делото за извършеното в условията на домашно насилие престъпление с обвиняемия Г.С. да продължи в съда.