Обвиняема за отглеждане на коноп в с. Самуилово е предадена на съд от Районна прокуратура - Благоевград

10 Декември 2021 г.

Районна прокуратура – Благоевград, Териториално отделение – Петрич, предаде на съд В.Д. (на 43 години) по обвинение за извършено от него престъпление по чл. 354в, ал. 1, пр. 1 и пр. 2 от НК.

Обвиняемата живее в с. Самуилово, община Петрич. В началото на 2021 г. жената засяла в пластмасови чаши растения коноп – канабис. Поставила ги в близост до прозореца в детската стая, полагайки грижи за тяхното отглеждане.

На 16.03.2021 г., след постъпил оперативен сигнал в ОД на МВР гр. Благоевград, била извършена проверка на адреса на В.Д. в с. Самуилово. В дома й били установени 11 чаши с растения. Незабавно били проведени необходимите процесуални действия по разследването – оглед на местопроизшествие, претърсване и изземване. При извършен полеви наркотест растенията реагирали положително на канабис (марихуана). Същите били изсушени и целият растителен материал бил смесен и хомогенизиран.

От заключението на вещото лице по назначената по делото физико-химическа експертиза е видно, че иззетите от дома на обвиняемата растения  коноп са със съдържание на активен наркотично действащ компонент – тетрахидроканабинол 0,10%.

В.Д. е била привлечена към наказателна отговорност за незаконно засяване и отглеждане на растения от рода на конопа. За това престъпление законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от две до пет години и глоба от пет хиляди до десет хиляди лева.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.