Ден на отворените врати в РП гр.Разлог

22 Април 2015 г.

Районна прокуратура гр. Разлог определя 23.04.2015 г. за "Ден на отворените врати".

На 23.04.2015 г. бе проведен „Ден на отворените врати“ в РП Разлог. В рамките на деня беше организирано посещение на учениците от 9 „а“ клас на СОУ „Братя Каназиреви“, град Разлог с преподавател по английски език и класен ръководител Соня Крънчева. Присъстваха и ученици от 9б клас с класен ръководител Людмила Спасова. 

Посещението на учениците от 9а клас беше продиктувано от работата им в обученията и апробирането в практиката на идеите на проект LeTeEm LeТeЕm – Learners, Teachers and Employers,  „Обучаващи се, учители и работодатели“ – № 539723-LLP-1-2013-1-UK-COMENIUS-CMP. Проектът е финансиран по Програмата за учене през целия живот, подпрограма „Коменски“.

Целта на проекта се основава на иновативна методология, свързваща обучението в училище с ранната професионална ориентация. Посещението на РП Разлог е включено в проекта  като дейност, осъществявана в сферата на правото – срещи с прокурори  и  съдебни служители с цел запознаване с работата на държавното обвинение, правомощията на прокурора и дейността на съдебната администрация. Очаква се учениците да добият представа за същността на професията, да определят предимствата и недостатъците за тях и да извлекат максимално количество информация.

Във връзка с обучението на учениците по английски език е включена и допълнителна цел - обогатяване на лексиката на  английски език с основна юридическа терминология.

В рамките на проведената на 23.04.2015 г. среща в сградата на РП Разлог беше поднесено кратко изложение пред учениците относно основните насоки на работа в прокуратурата. Районният прокурор г-жа Р. Кондева и прокурор Чилев разясниха в какво се състои дейността на прокуратурата, а административните служители - административен секретар К.  Коцакова и г-жа Ек. Грънчарова дадоха ценни практически съвети. Това беше първото от поредицата предвидени посещения във връзка с бъдещата професионална ориентация на учениците - по проекта предстои провеждането на още посещения на учениците в РП Разлог.

На учениците бяха предоставени учебни помагала от районния прокурор Р. Кондева-Елчинова  във връзка с  придобиване на основно ниво в областта на юридическата терминология на английски език.

В края на проекта се очаква учениците да получат професионална ориентация в областта на правораздаването и да представят презентация на тема - професии, свързани с правото, която ще бъде оценена от прокурорите и служителите в РП Разлог.