Жена, присвоила пари от съвместна търговска дейност, изправена на подсъдимата скамейка

16 Март 2018 г.

Районна прокуратура – Благоевград е предала на съд А. Н. по обвинение за извършено от нея престъпление по чл.201 от Наказателния кодекс.

Обвиняемата А. Н. била управител на фирма „Н.у.“ ЕООД. На 13.11.2012 г. между нея и друго дружество – „Е.Е.Т.Р.Б.“ ЕООД, бил сключен договор за търговско сътрудничество. Съгласно него тя отговаряла за организирането и управлението на продажбата на дребно на печатни изделия и други стоки в търговски обект в гр. Благоевград.

Във връзка с изпълнение на служебните си задължения жената ежедневно трябвало да превежда в банковата сметка на „Е.Е.Т.Р.Б.“ ЕООД всички постъпления от продажбата на стоките – предмет на договора.

На 04.08.2015 г. била извършена инвентаризация на търговския обект, в резултат на която били констатирани разлики между реалната и заприходената наличност. След осчетоводяването на резултатите била установена липса на сумата в размер на 13 770.90 лева.

Обвиняемата била уведомена за резултатите от извършената инвентаризация и лично подписала съответните документи, като се задължила в едномесечен срок да възстанови констатираните липси, но това не било сторено от нея.

В хода на досъдебното производство обвиняемата А. Н. не е била намерена на известния адрес в страната, поради което е обявена за общодържавно издирване. Впоследствие било установено, че тя се намира в гр. Нотингам, Великобритания, и при установен с нея контакт по телефон е призована за привличането й в качеството на обвиняем. На разследващия полицай жената заявила, че не смята да се връща в България през 2017 г. и 2018 г. и при първа възможност ще възстанови присвоените от нея пари на „Е.Е.Т.Р.Б.“ ЕООД.

Предстои да започне съдебен процес срещу А. Н., обвинена в присвояване на чужди парични средства.