Уважен протест на Окръжна прокуратура-Благоевград срещу мярка за неотклонение „домашен арест“ на обвиняемия Краузе

25 Август 2016 г.

Днес, 25.08.2016 г., състав на Софийския апелативен съд уважи протеста на Окръжна прокуратура – Благоевград срещу мярката за неотклонение „домашен арест“, определена от първоинстаницонния съд по отношение на В. К.. Той е обвинен за разпространение на наркотични вещества в особено големи размери (чл. 354а, ал. 2, изр. 2 от НК) и незаконно държане на огнестрелно оръжие и боеприпаси (чл. 339, ал. 1 от НК).

Обвиняемият не пожела да се яви в съдебно заседание, което заяви в декларация. Неговия защитник представи пред съда две епикризи, касаещи здравословното състояние на К. във връзка с претърпени по-рано две хирургични интервенции.

Прокурорът от Софийската апелативна прокуратура поддържа протеста, като заяви, че наложената от Благоевградския окръжен съд мярка за неотклонение „домашен арест“ спрямо обвиняемия К. е неадекватна. Категорично оспори мотивите на първоинстанционния съд, посочващи ролята на децата на обвиняемия като възпиращ фактор за извършване на подобно престъпление. В пледоарията държавният обвинител подчерта, че К. използвал единадесетмесечното си дете при извършване на престъпната си дейност и го изложил на опасност заедно с майка му, докато ги возил в автомобила, в който имало незаконно притежавано оръжие и боеприпаси.

САС счете протеста за основателен като прие възражението на прокурора относно обстоятелството, че семейното положение и отговорностите му на родител не възпрепятствали обвиняемия при извършване на престъпна дейност. С днешното определение на съда първоинстанционната мярка за неотклонение е отменена и постановено „задържане под стража“ на обвиняемия, което е окончателно и не подлежи на обжалване.