Обвинение за извършено престъпление против транспорта по дело, водено от Окръжна прокуратурa гр.Благоевград

22 Август 2016 г.

Окръжна прокуратура гр.Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Г. Л. за причиняване на смърт по непредпазливост при управление на моторно-превозно средство - престъпление по чл. 343, ал. 1 б. „в“, предл. 1 вр. чл. 342, ал. 1 предл. 3 от НК във вр. чл. 20, ал. 2 от ЗДвП.

На 23.08.2014 г., около 21.00 ч., на главен път Е-79, движейки се в посока от гр. Благоевград към гр. София, при управление на лек автомобил марка и модел „Пежо Партнер“, като правоспособен водач на МПС, нарушил правилата за движение, установени в Закона за движение по пътищата.

При избиране на скоростта на движение около 86 км./ч. Г.Л. не се съобразил с характера на интензитета на движението с типичния за почивен ден в летен сезон натоварен трафик. Също така той пренебрегнал конкретните условия на видимост, свързани с движение в тъмната част на денонощието на къси светлини. Несъобразената скорост не му е позволила да спре пред движещ се по пътното платно велосипедист З.Д. в рамките на осветеното от късите му светлини пространство, а именно около 50-55 м. пред фронта на моторно-превозното средство. В резултат на тези нарушения на правилата за движение обвиняемият Л. причинил смъртта на велосипедиста.