Досъдебно производство – дознание №339-ЗМ-449/2016 г. по описа на РУП-Сандански се води срещу Ю. Н. Й. от град С. за престъпление по чл.209 ал.1 от НК.

От доказателствата по делото се установява, че  на 24.07.2016 г., в гр. Сандански в неустановено до настоящия момент лице е въвело в заблуждение В. К. М. от гр. Сандански че е племенника на съпруга й на име „Янко“ от гр. Ракитово, обл. Пазарджик. Обяснил й, че е поръчал 6 броя електрически радиатори в магазин „Техномаркет“ гр. Сандански, на обща стойност 6 000 лева, които е трябвало да заплати в срок до 3 дни от поръчката. Тъй като този срок бил изтекъл и в момента било четвъртия ден, ако не заплати веднага поръчаните стоки те щели да бъдат изпратени в ФР Германия, а впоследствие ще била необходима огромна парична сума за тяхното връщане обратно в Р България. Лицето, представило се като „Янко“ й казало, че спешно се нуждае да получи на заем от М. сумата от 6000 лева с които да заплати горепосочените 6 броя електрически радиатори, като тази сума е трябвало да бъде предадена от М. възможно най бързо на служител изпратен от Директора на магазин „Техномаркет“ гр. Сандански. Този служител се казвал Лазар Попов и трябвало да подпише нарочна декларация при получаването на паричната сума. На 24.07.2016 г. Ю. Н. Й. се е придвижил до дома на В.К.М.  в гр. Сандански, представил се е пред пострадалата за служител на име „Лазар Попов“ който е изпратен от директора на магазин „Техномаркет“ гр. Сандански да вземе парите от М., при което Ю. Н. Й.  получил от М.  сумата от 6000 лева и подписал е предварително продиктуваната от неговия съучастник декларация за получаването на тази сума. След това Ю.Н.М. напуснал местопроизшествието. По този начин с действията си Ю. Н. Й. и неговия съучастник причинили на пострадалата В. К. М. от гр. Сандански, имотна вреда  в размер на 6000 лева - престъпление по чл.209 ал.1 от НК във вр. с чл.20 ал.2 от НК.

Непосредствено след привличането му в качеството на обвиняем, с постановление на Районна прокуратура гр. Сандански от същата дата -25.07.2016 г. – Ю. Н. Й. е задържан на основание чл.64 ал.2 от НПК за срок до 72 часа считано от 16,35 часа на 25.07.2016 г. - с оглед довеждането му пред съда.

В тази връзка на 26.06.2016 г. в РС-Сандански е внесено искане за вземане на мярка за неотклонение задържане под стража спрямо Ю. Н. Й.. По искането е образувано ЧНД №504/2016 г. по описа на РС-Сандански. Искането е уважено и по отношение на обвиняемия е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“.