Български гражданин, издирван във Франция за участие в ОПГ, извършваща деяния по етнически, расови и религиозни подбуди, е задържан в гр. Благоевград

29 Юли 2024 г.

Окръжна прокуратура Благоевград изпълнява Европейска заповед за арест (ЕЗА) на Прокуратурата в гр. Париж, Република Франция, издадена на 19.07.2024 г. срещу българския гражданин К.М. във връзка с наказателно производство за участие в организирана престъпна група, унищожаване и повреждане на чужда вещ след предварителен сговор с други лица по етнически, расови и религиозни подбуди.

На 25.07.2024 г. служители на ОД на МВР Благоевград са задържали в Благоевград за срок от 24 часа българския гражданин К.М., на 27 години. Преписката е докладвана в Окръжна прокуратура Благоевград.

На 26.07.2024г. наблюдаващият прокурор от ОП Благоевград е постановил задържане на лицето за срок до 72 часа, като френските власти са уведомени, че в този срок следва да изпратят превод на ЕЗА на български език. В указания срок е получена ЕЗА с превод на български език.

В материалите по постъпилата ЕЗА се сочи, че К.М. е съучастник в престъпните деяния, извършени във френската столица.   В ранните часове на 14.05.2024 г. на стената на Мемориала на жертвите на Холокоста в гр. Париж и върху сгради в 4-ти и 5-ти район били изрисувани 35 червени ръце - символ, изразяващ линчуване на израелските граждани-резервисти в гр. Рамала през 2000 година.

В хода на разследването на деянието във Франция са били иззети записи от камери за видеонаблюдение. При изследването на съдържанието им са били установени извършителите на престъплението.

На 29.07.2024г. Окръжна прокуратура Благоевград внесе искане в Окръжен съд Благоевград за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стажа“ спрямо 27-годишния К.М., издирван от компетентните власти на Франция.

Съдът прие доводите на прокурора от Окръжна прокуратура – Благоевград за наличие на опасност К.М. да се укрие с цел да осуети и да избегне наказателното преследване във Франция и му наложи мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Предстои образуване на съдебно производство за разглеждане на  ЕЗА.