Участници в разкрита организирана престъпна група, занимаваща се с разпространение на наркотици, са с наложени наказания по дело на Окръжна прокуратура - Благоевград

23 Февруари 2024 г.

Окръжна прокуратура - Благоевград приключи разследване по досъдебно производство, водено срещу организирана престъпна група /ОПГ/, действала в периода м.02.2022г.-м.10.2023г. на територията на Република България и област Благоевград, създадена с користна цел и занимаваща се с разпространение на наркотични вещества.

Организираната престъпна група се състои от седем лица, на които са повдигнати и предявени обвинения. Всички обвиняеми са се признали за виновни за извършените от тях престъпления и са сключили споразумения с Окръжна прокуратура – Благоевград. С определения на съда споразуменията са одобрени, като са им наложени наказания, които имат последиците на влезли в сила присъди.

Две от лицата - К.М. /на 55 години/ съвместно с Р.М. /на 28 години/ ръководили организираната престъпна група, занимаваща се с разпространение на наркотични вещества.

По отношение на обвиняемия К.М. е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 2 години при строг режим на изтърпяване.

По отношение на Р.М. е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 1 година и 7 месеца при общ режим на изтърпяване.

В ОПГ са участвали още пет лица - Р.К. (на 57 години), Д.М. (на 43 години), Е.М. (на 58 години), В.С. (на 37 години) и М.М. (на 47 години).

Обвиняемите Р.К. и Д.М. в изпълнение на решение на престъпното сдружение извършили и опит за контрабанда на 3,935 килограма марихуана през границата на България в Турция. Деянието им останало недовършено поради откриването на наркотика при извършена проверка от митнически служители. Общата стойност на предмета на престъплението възлиза на 62 960 лева. На обвиняемия Р.К е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 2 години при общ режим на изтърпяване, а на Д.М. е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 години, изтърпяването на което е отложено за срок от 5 години.

За участие в ОПГ на обвиняемия Е.М. е наложено наказание от 1 година и 2 месеца „лишаване от свобода“ при строг режим на изтърпяване.

На обвиняемия В.С. е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 1 година при общ режим на изтърпяване.

На обвиняемата М.М. е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 1 година и 6 месеца, изтърпяването на което е отложено за срок от 4 години.