Окръжна прокуратура – Благоевград предаде на съд обвиняеми за държане на наркотични вещества в особено големи размери с цел разпространение

4 Януари 2024 г.

Окръжна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Д.П., А.Я. и А.С. за незаконно държане на наркотични вещества в особено големи размери с цел разпространение.

През пролетта на 2021 г. в сектор „Борба с организираната престъпност“ в гр. Благоевград постъпила информация, касаеща Д.П. и А.Я., занимаващи се с придобиване и разпространение на наркотични вещества. Двамата поддържали контакти с лица, живеещи в област Велико Търново, от които били закупувани кокаин и хероин. Парите за дрогата били поставяни в детски играчки, обувки, уреди или други предмети, изпращани с колетни пратки чрез куриерска фирма. Наркотиците били доставяни до къщата на обвиняемата Д.П. в с. Лешница, община Сандански.

В началото на м. февруари 2022 г. била подготвена поредна сделка за придобиване на дрога. Предварително били уточнени всички обстоятелства за осъществяването й, бил закупен лек автомобил и заплатена сумата за кокаина.

На 11.02.2022 г., съгласно указанията на Д.П., съучастниците й в престъплението А.Я. и А.С. заминали за гр. Велико Търново, където придобили кокаин. По-късно същия ден тримата били задържани в с. Лешница. При претърсване на управлявания от А.Я. автомобил бил иззет плик с бяло прахообразно вещество с тегло 1000 грама. При извършен тест то реагирало положително на кокаин. Общата му стойност е 160 000 лева.

В обитаваните от Д.П. и А.Я. имоти били открити наркотични вещества.

В хода на разследването е установена виновността на Д.П., която действала като подбудител и помагач.

Д.П., А.Я. и А.С. са били привлечени в качеството на обвиняеми за извършеното от тях престъпно деяние.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

С постановление на Окръжна прокуратура – Благоевград, на основание разпоредбите на Наказателно-процесуалния кодекс, са отделени и изпратени по компетентност материали от досъдебното производство, относими към предмета на разследване по друго дело, ръководено от Окръжна прокуратура – Велико Търново. То касае дейност на лица от района на гр. Стражица, свързана с разпространение на наркотични вещества.