Окръжна прокуратура – Благоевград предаде на съд обвиняеми за грабеж над мъж

20 Декември 2023 г.

Окръжна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт по дело за извършен грабеж.

В качеството на обвиняеми са привлечени две лица - К.З. (на 44 години), многократно осъждан, и неговият съучастник - непълнолетният С.К. (на 17 години).

През м. февруари 2023 г. обвиняемият К.З. е бил условно предсрочно освободен от изтърпяване на останалата част от наложеното му наказание „лишаване от свобода“. Заживял е на семейни начала с майката на обвиняемия С.К.

Вечерта на 19.04.2023 г. двамата решили да извършат кражба. Стигнали до кооперация на улица „Захари Стоянов“ в гр. Благоевград и влезли в жилище на приземния етаж. Намерили портмоне с парична сума от 530 лева и дебитна карта, мобилен телефон и телевизор с дистанционно управление за него.

Междувременно в стаята се появил живеещият в имота 63-годишният Н.К. Обвиняемите му нанесли удари в областта на главата, след което напуснали местопроизшествието с отнетите чужди вещи. Съседи на пострадалия подали сигнал за инцидента на телефон за спешни случаи 112.

В хода на разследването на грабежа извършителите на престъпното деяние са били установени, задържани и привлечени в качеството на обвиняеми. В обясненията си, в това число в присъствието на инспектор от Детска педагогическа стая по отношение на непълнолетния С.К., те признали вината си.

Обвиняемият К.З., извършил грабежа в условията на опасен рецидив, е с мярка за неотклонение „задържане под стража“. Неговият съучастник С.К. е с мярка за неотклонение „надзор на компетентния инспектор“ при Детска педагогическа стая.

Предстои делото да продължи в съда.