Окръжна прокуратура – Благоевград предаде на съд обвиняем за ПТП със загинало 10-годишно момиче

5 Юли 2023 г.

Окръжна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу С.Й., привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление по чл. 343а, ал. 1, б. „г“, вр. чл. 343, ал. 4, вр. ал. 3, б. „б“, вр. ал. 1, вр. чл. 342, ал. 1, пр. 3 от НК.

Обвиняемият С.Й. е правоспособен водач. Санкциониран е за нарушения на Закона за движението по пътищата, включително и за управление с превишена скорост.

На 19.01.2022 г. той пътувал от гр. Пазарджик към с. Баня, община Разлог. В управлявания от него автомобил, м. „БМВ“, се возели съпругата му П.Н., сестра й – 10-годишната Р.Н., и братовчедката им М.Н.

Около 15,10 часа обвиняемият привел в действие спирачната уредба и навлязъл в завой със скорост 84 км/ч. Пътното платно било мокро и заледено. Превозното средство изгубило устойчивост и се насочило към насрещната лента за движение. Последвал сблъсък с лек автомобил, м. „Мазда“, управляван от В.Г.

В резултат на пътния инцидент тежко пострада возещата се в автомобила на обвиняемия малолетната Р.Н. Въпреки предприетото лечение детето починало. Смъртта му се дължи на тежката черепно – мозъчна травма и настъпилите усложнения.

Съпругата на С.Й. получила средна телесна повреда.

На водача на другия автомобил, м. „Мазда“, и пътуващите с него били причинени леки телесни повреди.

Получените резултати от автотехническата експертиза сочат, че причината за загубване на устойчивост на лекия автомобил, м „БМВ“, и навлизането му в насрещната лента за движение, е управлението му със скорост, която е над критичната за преодоляване на кривата на завоя при конкретна пътна обстановка – мокър и заледен пътен участък.

Предстои насрочване на разпоредително заседание по делото.