Районна прокуратура – Благоевград привлече към наказателна отговорност водач на автомобил, извършил пет престъпления

23 Май 2023 г.

Под ръководството на Районна прокуратура – Благоевград, Териториално отделение – Разлог, се води разследване по досъдебно производство за извършени пет престъпления по чл. 343б, ал. 1; чл. 343б, ал. 3; по чл. 343в, ал. 1; чл. 270, ал. 1; чл. 354а, ал. 3, т. 1 от НК.

В качеството на обвиняем по делото е привлечен Р.Т. (на 33 години).

На 20.05.2023г. мъжът управлявал лек автомобил, м. „Мерцедес“, по четирикласен път 19014. Той отказал да се подчини на подадения му от полицейски служител сигнал за спиране, като продължил шофирането със скорост над 100 км/ч в час.

Водачът изминал разстояние от около 4 км, въпреки че непосредствено след него се движел полицейски автомобил, подаващ звуков и светлинен сигнал. В опита си да избяга от органа на реда, той създал непосредствена опасност от възникване на пътнотранспортно произшествие.

В хода на разследването е било установено, че Р.Т. управлявал превозното средство с концентрация на 1,93 промила алкохол и след употреба на наркотично вещество - кокаин.

Освен това той шофирал в едногодишен срок от наказването му по административен ред с влязло в сила наказателно постановление за управление на автомобил без съответно свидетелство за управление на МПС.

С действията си обвиняемият  противозаконно пречил на орган на властта да изпълни задълженията си, свързани с извършването на проверка за спазването на разпоредбите на Закона за движението по пътищата.

Р.Т. е обвинен и за незаконно държане на високорисково наркотично вещество - 0,53 грама кокаин.

С постановление на прокурор мъжът е задържан за срок до 72 часа. Той е многократно осъждан.

Предстои произнасянето на съда по внесеното от прокуратурата искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под страж“ спрямо него.