РАЙОННА ПРОКУРАТУРА - БЛАГОЕВГРАД ПРИВЛЕЧЕ И ЗАДЪРЖА 32 ГОДИШЕН МЪЖ ЗА ДЪРЖАНЕ НА АКЦИЗНИ СТОКИ БЕЗ БАНДЕРОЛ И ПРОТИВОЗАКОННО ПРЕЧЕНЕ НА ОРГАН НА ВЛАСТ ДА ИЗПЪЛНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА СИ

3 Ноември 2015 г.

На 02.11.2015 г., около 13:20 ч. на пътя между гр.Симитли и гр.Разлог, от полицейски служители на 02 РУП гр.Благоевград е подаден звуков и светлинен сигнал за извършване на проверка на лек автомобил „Фиат Скудо”. Водачът на автомобила П. М. (на 32 г.) не се е подчинил и продължил движението си в посока с.Долно Осеново, общ.Симитли. Полицейските служители последвали автомобила и успели да го спрат в местността „Турлак”, землище на с.Долно Осеново. При спиране на автомобила П. М. направил опит да избяга, но е бил задържан от полицейските служители. При извършената проверка на превозното средство, в него са открити и иззети 10 940 кутии цигари без бандерол на обща стойност 77 947.50 лв.

Под ръководството на Районна прокуратура – Благоевграде започнато досъдебно производство, в хода на което в качеството на обвиняем е привлечен П. М. за държане на акцизни стоки без бандерол, като предметът на престъплението е в големи размери. Престъплението е извършено от обвиняемия при условията на повторност – след като е бил осъждан за друго такова престъпление (престъпление по чл.234 ал.2 т.1 и т.3 вр. ал.1 пр.2 НК).

По отношение на П. М. е повдигнато и обвинение за противозаконно пречене на орган на власт – служителите на ОД на МВР гр.Благоевград да изпълнят задълженията си, като не се е подчинил, тъй като не е спрял с управлявания от него лек автомобил за извършване на проверка по ЗМВР, след като за това са му били подадени ясни сигнали – престъпление по чл.270 ал.1 НК.

П. М. е задържан с постановление на Районна прокуратура -Благоевград за срок до 72 часа.

Предстои Районен съд - Благоевград да разгледа искането на прокуратурата  за вземане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража”.