Наркотрафикант и съучастникът му са с наложени наказания за опит за контрабанда на хероин през ГКПП Кулата

7 Септември 2021 г.

С определение на съда на подсъдимия Б.Г. от с. Тополница, община Петрич, е наложено наказание от 4 години „лишаване от свобода“ при първоначален „строг“ режим на изтърпяване и глоба в размер на 10 000 лева за извършени от него престъпления по чл. 354а, ал. 2, изр. 1, вр. ал. 1, пр. 3 и по чл. 242, ал. 2, пр.1 от НК.

В периода от 18.03.2021 г. до 20.03.2021 г. 61-годишният Б.Г. придобил и държал с цел разпространение високорисково наркотично вещество – хероин. Впоследствие той направил опит да пренесе дрогата през държавната граница на България с Гърция. Наркотикът бил укрит във вътрешността на резервна гума, намираща се във фабрично изработено гнездо в багажния сектор на лекия му автомобил, марка „Фолксваген“. При преминаване на ГКПП Кулата превозното средство било спряно за проверка и в нея били открити два пакета, облепени с тиксо. Съдържащото се в тях вещество реагирало положително на хероин.

Б.Г. е бил задържан и привлечен към наказателна отговорност от Окръжна прокуратура – Благоевград.

В хода на разследването по делото е бил установен неговият подбудител и помагач – 51-годишният Д.А. от гр. Петрич. Той умишлено склонил Б.Г. към престъпление, като му обещал заплащане и помощ. Улеснил го при извършването на незаконните деяния, давайки му съвети и разяснения и осигурявайки парична сума за пътуването. Именно той предал на съучастника си наркотичното вещество, което преди това незаконно придобил и държал с цел разпространение.

Стойността на предмета на престъплението е в големи размери – 90 500 лева, определена съгласно постановление на МС за цени на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството. Общото количество на превозвания от Б.Г. хероин възлиза на 1810 грама.

Двамата подсъдими са се признали за виновни и са се споразумели с Окръжна прокуратура – Благоевград. За Д.А. делото е приключило с наложено наказание от 4 години „лишаване от свобода“, което той ще изтърпява при „общ“ режим. Съучастникът на Б.Д. е също с глоба в размер на 10 000 лева.

В полза на държавата са отнети лек автомобил, мобилни телефони, парична сума в размер на 5 400 евро, преса и електронни везни.

Определението на съда има последиците на влезли в сила присъда.