Съобщение 08.04.2013г.

8 Април 2013 г.

На 08.04.2013 г., около 14.30 ч. в с.Изгрев е спрян за проверка лек автомобил, м.”Фиат Пунто” с рег.№ Е 51 66 КК, управляван от Иван М. (на 39 г.), поради неадекватни действия на шофьора. Посоченото ...

На 08.04.2013 г., около 14.30 ч. в с.Изгрев е спрян за проверка лек автомобил, , управляван от И.М. , поради неадекватни действия на шофьора. Посоченото лице е изпробвано с техническо средство, което отчита наличие на алкохол над 1,2 на хиляда, а именно 1.8 промила. Полицейските служители придружават Иван М. до ЦСМП гр.Благоевград за вземане на проба, но водачът отказва да даде кръв за изследване. По време на пътуването с полицейски автомобил към 02 РУП гр.Благоевград, Иван М. прави опит да слезе и да избяга. В това полицейско управление на водача е издадена заповед за задържане рег.№ 546 за срок от 24 часа по чл.63, ал.1 от ЗМВР и срещу него е започнато бързо полицейско производство за престъпление по чл.343”б”, ал.1 от НК.

В изпълнение на заповедта, Иван М. е конвоиран до мястото за задържане по ЗМВР, находящо се в 01 РУП гр.Благоевград, където е настанен около 17.00 ч. В 18.05 ч. охраняващият помещението за задържане полицейски служител констатира, че задържаното лице виси на постелъчна текстилна тъкан завързана за решетката на прозореца. Смъртта на Иван М. настъпва въпреки предприетите действия по оказване на първа помощ.

По разпореждане на и.ф. административен ръководител-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура гр.Благоевград местопроизшествието е посетено от следовател при Окръжен следствен отдел гр.Благоевград и от дежурен прокурор при Окръжна прокуратура гр.Благоевград. С огледа на същото е започнато досъдебно производство за изясняване на всички обстоятелства и причини за настъпване на смъртта на Иван М. и дали последната е настъпила в резултат на извършено престъпление от общ характер. И към момента продължават активни действия по разследването с цел пълно, обективно и всестранно установяване на всички факти относими към случая.