Съобщение 22.03.2013г.

22 Март 2013 г.

В бр.69 от 22.03.2013 г. на вестник „Струма” е публикувана статия със заглавие „Районен прокурор Гълъбова освободи по телефона задържания под домашен арест Лари, обвинен за рекет”.

В бр.69 от 22.03.2013 г. на вестник „Струма” е публикувана статия със заглавие „Районен прокурор Гълъбова освободи по телефона задържания под домашен арест Лари, обвинен за рекет”.

Във връзка с горното Ви уведомяваме, че заглавието на статията е некоректно и не отразява действителната ситуация по случая. Нещо повече, за изясняване на обстоятелствата около действията на прокурор Гълъбова, за което е изнесена информация във вестника, беше проведен предварителен разговор с журналистката от вестник „Струма” Ваня Симеонова. При него беше уточнено, че по наблюдаваното от прокурор Гълъбова досъдебно производство, Г.П. е с мярка за неотклонение „Парична гаранция” в размер на 10 000 лв.

До посочената по-горе мярка се стигна след като Районна прокуратура гр.Благоевград внесе искане в Районен съд гр.Благоевград за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража” по отношение на П. и други двама обвиняеми. Искането на прокуратурата не беше уважено и с определение от 18.02.2013 г. първоинстанционният съд определи мярка за неотклонение „Домашен арест”. След депозиран протест от страна на прокуратурата, респ. жалба от страна на обвиняемите Окръжен съд гр.Благоевград на 26.02.2013 г. отмени определението на Районен съд гр.Благоевград и постанови мярка за неотклонение „Парична гаранция” в размер на 10 000 лв., като определи 10-дневен срок за внасянето й. След изтичане на този срок обвиняемият П. е депозирал молба, чрез Районна прокуратура гр.Благоевград до Районен съд гр.Благоевград, за изменение на мярката за неотклонение в по-лека. Делото е насрочено за 22.03.2013 г. от 16.00 ч.

Въпреки това, с така озаглавената статия, се внушава, че прокурорът е извършил неправомерни действия по делото променяйки по телефона мярка за неотклонение на П. „домашен арест”, каквато всъщност по отношение на обвиняемия не е постановена, предвид посоченото по-горе определение на Окръжен съд гр.Благоевград.

Разговор по телефона със защитника на П. – адв.Велков, се е наложил поради обстоятелството, че на два пъти последният е искал разрешение обв.П. да напусне дома си. По този повод на адв.Велков, прокурор Гълъбова е обяснила, че подзащитният му няма нужда от изрично разрешение, тъй като определената му мярка за неотклонение е „Парична гаранция”.