Близо 240 души посетиха Ден на отворените врати на органите на съдебната власт във Велико Търново

16 Април 2018 г.

Близо 240 души посетиха инициативата Ден на отворените врати на органите на съдебната власт във Велико Търново, организирана съвместно между Апелативна, Окръжна и Районна прокуратури  и  Районен, Окръжен  и  Апелативен съд, както и Окръжния следствен отдел във Велико Търново.

Близо 240 души посетиха инициативата Ден на отворените врати на органите на съдебната власт във Велико Търново, организирана съвместно между Апелативна, Окръжна и Районна прокуратури  и  Районен, Окръжен  и  Апелативен съд, както и Окръжния следствен отдел във Велико Търново. Инициативата откриха административните ръководители на прокуратурите и на съдилищата в сградата.

    „Денят на отворените врати  в Съдебнато палата е утвърдена инициатива, която първоначално всеки орган на съдебната власт провежда отделно, а от 2015 година, тя се организира съвместно от съдилищата и прокуратурите в сградата. Уверена съм, че различните прояви, които съвместно сме Ви подготвили  ще Ви дадат задълбочен поглед към професията  и разбиране към работата  в съда и прокуратурата“, заяви Таня Недкова, зам.-апелативен прокурор на АП В. Търново. Тя поздрави студентите специалност „право“ от ВТУ , които активно се включиха в проявата.

         „Изключително съм щастлива да видя толкова много млади хора – ученици и студенти – които проявяват интерес към работата на органите на съдебната власт в старата българска столица. За съжаление, през годините се появи и постепенно се задълбочи един дефицит на правна култура, на знания и разбиране за ролята и значението на съдилищата, прокуратурите и следствието, което позволи в обществото да се насадят много „митове“ и едно трайно негативно отношение към съдебната власт като цяло. Липсата на правна култура, обаче ограничава възможностите на гражданите да защитават своите собствени права, заяви при откриването съдия Мая Маркова, зам.-административен ръководител и зам.-председател на Апелативен съд – Велико Търново.

         И през тази година изключително активно участие взеха студентите от специалност „Право“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методии“. Под ръководството на прокурор Румяна Ирманова от Апелативна прокуратура – Велико Търново, студентите разработиха ролево представяне на всички етапи на досъдебното и съдебното производство по реален случай на тежко престъпление с много голям обществен отзвук. Студентите се справиха блестящо с нелеката задача да представят сложния и обемен процес в синтезирана и достъпна форма пред студенти от специалностите „Право“ и „Журналистика“. Колеги на бъдещите юристи от същата специалност, под ръководството на съдия Владимир Страхилов от Районен съд – Велико Търново и прокурор Таня Катрева от РП-Велико Търново пък разиграха симулативен съдебен процес по наказателно дело, като успяха да възпроизведат до най-малките детайли процес срещу млад мъж, обвинен в хулиганство в условията на рецидив, като действията са били насочени срещу лекар в медицинско заведение. Студентите демонстрираха пред своите колеги отлични умения в практическото „претворяване“ на теоретичните познания, получени за правилата, по които се води съдебен процес.

       Студентите бяха запознати и със системата за видеоконферентна връзка и системата за отдалечен достъп до електронните досиета на дела в Апелативен съд – Велико Търново с кратка презентация.

       Около 60 гимназисти от  ПГТ "Д-р Васил Берон", ПГСАГ „Ангел Попов“ и СОУ „Емилиян Станев” участваха в информационни турове, в които имаха възможност да се запознаят с отделните служби в Районен и Окръжен съд Велико Търново, като им бе демонстриран софтуер за синтез на реч за незрящи в Окръжен съд Велико Търново и специализираните зали за изслушване на деца във ВТРС. Учениците участваха активно в среща-дискусия с магистрати от ВТРС, ВТОС, ВТРП, ВТОП – председателят на Окръжен съд – Велико Търново съдия Теодорина Димитрова, съдиите Димитър Кръстев, Владимир Балджиев, Георги Георгиев, Милена Алексиева, Илина Джукова, прокурорите Катерина Лещакова и Валентина Годжова, както и следовател Теменужка Атанасова, като проявиха интерес към множество различни теми от работата на органите на съдебната власт. Всеки от учениците получи и специална грамота.

       През тази година бе обърнато още по-голямо внимание на най-малките ученици, като Съдебната палата в Деня на отворените врати посетиха общо три класа от началните курсове на ОУ „Патриарх Евтимий“ и СОУ „Вела Благоева“. Пред малките ученици бяха представени адаптирани презентации от съдия Ивелина Солакова, зам.-председател на Окръжен съд – Велико Търново и прокурор Румяна Ирманова, а председателят на Районен съд – Велико Търново, съдия Десислава Чалъкова  представи пред тях адаптираните зали за изслушване на деца, като на достъпен за тях език обясни предназначението на тези специализирани помещения. Учениците от ОУ „Патриарх Евтимий“ бяха подготвили специален плакат като символичен подарък за магистратите.

       И през тази година, посетителите на Съдебната палата имаха възможност да разгледат сбирка от старинни документи, съхранявани в архивите на Окръжен и Апелативен съд – Велико Търново.