Ученици и студенти се срещнаха с прокурори и съдии, надникнаха „ В кориците на делото“ в „Ден на отворените врати” в Съдебната палата във Велико Търново

7 Април 2017 г.

 

Над 180 ученици и студенти посетиха  „Ден на отворените врати” на в Съдебната палата във Велико Търново, днес.   

Етапите на досъдебното и съдебното производство „В кориците на делото” представиха студенти специалност „право“ при ВТУ.     Под ръководството на г-жа Румяна Ирманова  - прокурор в Апелативна прокуратура, студенти специалност „право” имаха възможност да проучат архивно дело за грабеж, придружен с  убийство и наложено наказание – доживотен затвор.  Пред студенти различни специалности  бъдещите юристи  представиха различните етапи на работа, като следваха „стъпките” на магистратите работили по казуса – от подадения сигнал за немерена убита възрастна жена в дома си, работата на разследващите по  събиране на доказателства, разпити на свидетели  и експертизи до  разкриване на извършителя, повдигане на обвинение и предаване на виновното лице на съд, ролята на прокурора в съдебната фаза и разглеждането на делото на три съдебни инстанции до влизане на присъдата в сила и привеждане в изпълнение на наказанието. Форматът „ В кориците на делото“  се провежда за втора поредна година в рамките на Деня на отворените врати в Съдебната палата. Студентите бяха впечатлени от огромния труд който седи от  разкриването на престъпление до  осъждане на виновното лице.

          Най-малките посетители бяха ученици втори и трети  клас от ОУ „Св. П. Евтимий“, за които  съдия Солакова и прокурор Катрева   бяха подготвили  адаптирана презентация за представяне работата на съда и прокуратурата пред деца от началния курс на обучение. Прокурор Катрева  и прокурор Ирманова ги запознаха с опасностите в интернет.  

      Съдии и прокурори от  районен и окръжен съд и от районна и окръжна прокуратура проведоха среща-дискусия с ученици от гимназиалния курс.

       Представителите на целевите групи се включиха в информационни турове в отделните съдебни органи в Палатата. Посетиха  презентации на адаптираните зали за изслушване на деца, специалният софтуер за синтез на реч, както и системата за провеждане на видеоконферентна връзка.   

 

Над 180 ученици и студенти посетиха  „Ден на отворените врати” на в Съдебната палата във Велико Търново, днес.   

       За поредна година инициативата се провежда съвместно между Апелативна прокуратура, Окръжна прокуратура, Районна прокуратура и Апелативен съд, Окръжен съд и Районен съд във Велико Търново.

      Във взаимодействие помежду си, съдилищата и прокуратурите, с активното участие на студенти и преподаватели от Юридическия факултет на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” преминаха  мероприятия, с цел повишаване на правната култура на гражданите и запознаването им с работата на съдилищата и прокуратурите, като инициативите  са насочени основно към младите хора – ученици, студенти.