Районна прокуратура – Русе внесе обвинителен акт срещу 29-годишен русенец за трафик на хора с цел сексуална експлоатация, държане на боеприпаси и държане на кокаин

14 Октомври 2024 г.

В началото на 2024г. Районна прокуратура – Русе  привлече в качеството на обвиняем 29-годишния Р.С. за извършени три престъпления по чл.159а, ал.2 вр. ал.1 от НК по отношение на две жени и едно непълнолетно момиче. С постановление на наблюдаващия прокурор от Районна прокуратура – Русе Р.С. бе задържан за срок до 72 часа, а впоследствие по искане на прокуратурата спрямо него бе взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

В хода на разследването бяха събрани доказателства, че Р.С. е извършил още две престъпления по чл.159а, ал.2 вр. ал.1 от НК по отношение на две жени, престъпление по чл.339, ал.1 от НК – че е държал 47 патрона за огнестрелно оръжие, без да има за това надлежно разрешение, както и престъпление по чл.354а, ал.3, т.1 от НК – че без надлежно разрешение е държал високорисково наркотично вещество (кокаин). Р.С. извършвал престъпленията по чл.159а, ал.2 вр. ал.1 от НК през периода от лятото на 2023г. до месец февруари 2024г., като набрал и приел четирите жени и непълнолетното момиче, с цел да бъдат използвани за развратни действия – за предлагане на платени сексуални услуги, като им обещавал и давал парична сума за извършваните от тях сексуални услуги. Жените и момичето извършвали сексуалните услуги в заведение, находящо се центъра на гр.Русе, както и в различни хотели в града. Цената за сексуалните услуги варирала от 250 лева до 900 лева.

През месец октомври 2024г. Районна прокуратура – Русе внесе в Районен съд – Русе делото срещу Р.С. и предстои насрочване за неговото разглеждане. За най-тежкото от горепосочените престъпления е предвидено наказание „Лишаване от свобода“ за срок от 3 до 10 години и наказание „Глоба“ в размер от 10 000 лева до 20 000 лева.