Обвиняемият по досъдебно производство на Окръжна прокуратура – Габрово за незаконна дейност с нерегистрирани археологически обекти и културни ценности е с определена от съда мярка домашен арест под електронно наблюдение

22 Август 2024 г.

Обвиняемият по досъдебно производство на Окръжна прокуратура – Габрово за незаконна  дейност с нерегистрирани археологически обекти и културни ценности В.К. е с променена от съда мярка за неотклонение от „Задържане под стража“ в „Домашен арест“, контролиран чрез електронно наблюдение. Становището на Великотърновската апелативна прокуратура бе, че  арестът на обвиняемия трябва да продължи, но Апелативен съд – Велико Търново  промени мярката му в по-лека, като счете, че нейните цели могат да се постигнат и с налагане на домашен арест под електронно наблюдение.

В.К. е привлечен в качеството на обвиняем по досъдебно производство на Окръжна прокуратура – Габрово за това, че през периода от 02.08.2024 г. до 13.08.2024г. в гр. София и в гр. Дряново, при условията на продължавано престъпление, предлагал за отчуждаване и отчуждил културни ценности, които не са идентифицирани и регистрирани - рипиди и църковни кръстове и за това, че на  13.08.2024 г., в обитавано от него жилище в гр. Дряново държал археологически обекти - 126 броя монети и печат, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред предвиден в Закона за Културното Наследство. За  престъпленията по чл.278, ал.6, предложение “трето“ от НК и по чл.278а, ал.1, във вр. с чл.26, ал.1 от НК,  за които В.К. е  привлечен в качеството на обвиняем, се предвижда наказание лишаване от свобода до 6 години и глоба  до 20 000 лева, както и лишаване от права по чл.37 ал.1 т.6 и т.7 от НК.

Определението на Апелативен съд - Велико Търново  не подлежи на обжалване.

Действията по разследването продължават под ръководството на Окръжна прокуратура – Габрово.